Frances Ha en Tree of Life – film

frannces ha postertree of life


Twee films die ik met interesse heb gezien. Tree of Life voor de tweede keer sinds hij verscheen in 2011. Frances Ha is een recente (filmhuis)film die ik in Louis Hartlooper, Utrecht zag.

Tree of Life
regisseur Terrence Malick
Met Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain

Eerst: Tree of Life. Dit is, kort gezegd, het verhaal van een jongetje dat opgroeit in de jaren vijftig in Waco, Texas. Zijn vader is ex-militair en werkt als uitvinder/technicus. Zijn grote passie echter is klassieke muziek. Hij had graag musicus willen worden. Hij voedt zijn kinderen streng op, wil dat ze presteren en heeft weinig op met excuses wanneer ze hun klusjes niet naar behoren doen. In de vader proef je frustratie over hoe zijn leven is verlopen tot nu toe. Zijn vrouw is zachtaardig, lief voor haar kinderen en beschermt ze door zwijgend maar zichtbaar voor haar kinderen te kiezen. Er ontstaan spanningen in de relatie met haar echtgenoot. We zien het gedrag van de vader door de ogen van oudste zoon Jack. Hoe kan hij zijn vader respecteren wanneer die zichzelf verliest in driftbuien en inconsequent gedrag? Hij stelt veel van zijn vragen aan God. De film voorkomt dat je een simpel beeld vormt van ‘slechte vader, zielige jongen’. In de vader voel je de worsteling en het hunkeren naar de liefde van zijn vrouw en kinderen en tegelijk zijn machteloosheid. Jack wordt onevenwichtig en ontwikkelt een onverschilligheid die hem met verkeerde vrienden in aanraking brengt. De film suggereert dat de volwassen Jack onevenwichtig is gebleven en verwart. De film eindigt in een verzameling beelden die een soort hemel suggereren waar iedereen elkaar tegen komt, in zowel jonge en als volwassen fases. Eindelijk kan de vader zijn zoon omhelzen, en het gestorven broertje dat verdronken is. Er is een duidelijke christelijk geïnspireerde boodschap in de film. We worden herinnerd aan Job. Gebeurtenissen stijgen boven ons begrip uit, maar wie is in staat leven te scheppen? De film heeft geen makkelijke verhaallijn, is impressionistisch, maar zeer boeiend en met een werkelijk prachtige muziekscore. Hieronder het thema dat steeds terug komt:
Les Baricades Misterieuses van Couperin.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: