Frances Ha – film

 greta-gerwig

FRANCES HA

Regisseur: Noah Baumbach
Genre: Drama, Komedie
Acteurs: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver

Op een zwoele zomeravond zagen we, in een vrijwel verlaten bioscoop, deze film over een meisje (27) in New York City, op zoek naar zichzelf. Omdat een van onze dochters een half jaar in New York verblijft leek het ons leuk ‘van binnenuit’ mee te kijken met iemand die net als zij zich een (levens)weg moet banen in deze miljoenenstad.

Frances (Greta Gerwig) is iemand die je onmiddelijk sympathiek is. Open, lichtelijk klunzig. totaal niet pretentieus en humoristisch. Ze heeft dans gestudeerd en draait mee in een dansgezelschap, waar ze officieel deel van hoopt te gaan uitmaken. Al na vijf minuten denk je, dansen? Dat is totaal niet iets waar ze goed in is. Ze lijkt  groot en vrij lomp, in ieder geval voor een danseres, zelfs al is het geen klassiek ballet.
Ze heeft ze een relatie die niet geweldig is. Liever brengt ze tijd door met haar beste vriendin Sophie (Mickey Sumner). Met haar is ze volkomen thuis en op haar gemak. Ze delen een flat. Wanneer Sophie aankondigt met een andere vriendin een flat te gaan delen omdat die flat in een betere buurt ligt en goedkoper is  blijft Frances gedesillusioneerd achter. Ze wordt niet aangenomen bij het dansgezelschap. Haar relatie gaat uit en ze heeft geen geld meer om de flat op haar eentje te betalen. Ze trekt in bij anderen, maakt een reis naar Parijs in een (domme) opwelling, met gebruik van haar creditcard, zoekt werk en blijft knokken.

Er gebeurt eigenlijk niets bijzonders in de film maar haar leven wordt zo authentiek weer gegeven, met liefde, humor en onopgesmukt dat de film van begin tot einde boeit. Wat is vriendschap? Wat kun je van anderen verwachten? Wat is liefde? Echte liefde? Vergeving, wanneer je je afgewezen voelt door vriendinnen? De dialogen zijn origineel en soms nietszeggend. Net als in het echte leven. Ik kon me zonder moeite met Frances identificeren en hoopte met smart dat er toch nog iets goeds voor haar zou komen.

Een aanrader voor wie een film niet spectaculair hoeft te wezen.

Oh, de film is zwart-wit!

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: