Heet, rauw en gaaf New York

De hitte slaat als een vette walm op ons neer als we omhoog komen uit de krochten van de New York metro. We gaan op bezoek bij een van onze dochters en om bij haar te komen reizen we ver weg van het mondaine Manhattan waar de Peter Pan bus uit Boston ons afzette. Vierenhalf uur na vertrek, voor het luttele bedrag van 50 euro retour, staan we hartje New York. We duiken bijna onmiddellijk ondergronds, stappen in trein 4 naar Brooklyn, dan over op de 6 naar Crown Heights. Een uur na aankomst in downtown New York stappen we uit de metro, op Eastern Parkway om precies te zijn. Een lange laan, met veel bomen, die tevens de scheidslijn vormt tussen ‘Jamaica’ en black culture aan de ene kant en de buurt van chassidische Joden (the Lubavitch Chassidim),en hun cultuur aan de andere kant. De metro, als de grote gelijkmaker, heeft ze beiden vervoerd naar de wijk, alwaar de een links en de ander rechts gaat. De grote zwarte man met lang rasta haar en een Bob Marley muts op en de joodse man met pijpenkrul en hoge zwarte hoed en lange zwarte jas met daaronder de franjes van het gebedskleed, ze stappen samen in en uit de trein. Waarna hun wegen scheiden.

We staan buiten. In de zinderende hitte wel te verstaan. Het is minstens 30 graden als we onze weg vervolgen naar de Airbnb waar we een kamer geboekt hebben. In dezelfde (eindeloos) lange straat als waar onze dochter woont, maar relatief gezien redelijk dichtbij. Een kwartier lopen en we komen aan bij een vrij nieuw (of gerenoveerd) huis waar we met een code naar binnen kunnen en op de 2e verdieping onze kamer vinden. Een tweepersoons bed, voelt comfortabel,  en een nachtkastje. Gedeelde badkamer en wc. Prima. Meer hebben we niet nodig. Het is er wel erg warm…

gedeelde woonkamer/keuken in de Airbnb

We schatten dat het binnen nog warmer is dan buiten met het platte dak boven ons. Toch ’s kijken, waar zit de knop van de air conditioner? Uit ervaring weten we dat je daar niet zonder kunt in warm New York en de Airbnb advertentie had airco als een van de voorzieningen staan. Niet dus. We sturen een berichtje naar de gastvrouw die niet antwoordt. Later lenen we een ventilator via onze dochter en sjouwen het ding met een taxi naar de B&B.  Ik probeer tevergeefs uit te vogelen hoe ik, na alle inspanning, water uit de douchekop kan krijgen. Ik heb toch veel trucjes gezien tot nu toe, maar deze krijg ik niet gedaan. OK, dan maar geen douche.

Langzamerhand begin ik toch wat chagrijnig te worden. Bloedheet, geen douche en geen mens te bekennen om te helpen. Een airbnb is het privé huis van iemand waarin je een kamer huurt, maar dit is meer een verkapt hotel met eigenaren die nergens te bekennen zijn. Tot overmaat van ramp begint onder ons raam een groepje mannen een feestje met loeiharde muziek uit de autoradio die werkelijk tien straten verderop te horen moet zijn. Op mijn allerbeleefds vraag ik of het zachter mag, maar dat is geen succes. Ik krijg een hele tirade over me heen waarin veel moeders worden genoemd en het woord f**k veelvuldig voorkomt. Ik blijk letterlijk alle verkeerde dingen gezegd te hebben volgens dochter en haar huisgenoot. Ten eerste ben ik wit, ten tweede nemen rijke exploitanten de wijk over en ten derde hebben ze een hekel aan toeristen. En dan komt er zo’n blonde, buitenlandse vrouw even vragen of ze wat stiller kunnen zijn. Nou ja.. Om twaalf uur wordt het stil. We zweten de nacht door.

Volgende dag komt er iemand met een air conditioner voor in het raam en we liggen uren domweg te genieten van de koelte. Beneden in de gedeelde woonkamer/keuken ontmoeten we wat van de andere gasten. Het is in feite een soort hostel. Veel jonge mensen, uit alle delen van de wereld. Dat is de leuke kant van het Airbnb’en, je ontmoet allerlei mensen bij je ontbijt of kop koffie. Ik sprak een tijd met twee nogal opvallend uitziende meisjes uit Zwitserland. Een is tatoeëerder (spelling moest ik even opzoeken!) en de andere kunstschilder. Ik geloof niet dat ik ooit in gesprek zou raken met een meisje dat over haar hele lichaam tatoeages heeft, maar hier gebeurde het. We hebben gelijk een klik want het meisje met de rode haren is gek op Korea en is er al zes keer op vakantie geweest. Ze valt bijna flauw als ik haar vertel er ruim acht jaar gewoond te hebben. Ik ben iets minder enthousiast als het donkere meisje de volgende ochtend op de enige bank in de woonkamer verstrengeld ligt te snurken met een ongetwijfeld uit de bar meegenomen vriendje…

suissegirls
Twee vrouwen uit Zwitserland in de B&B

Het is tien minuten lopen naar het appartement van onze dochter. De stoepen zijn breed, op de trappen voor de oude appartementsgebouwen zitten de bewoners te kletsen, auto’s claxonneren, de brandweer rijdt uit met een hels kabaal, uit de eettentjes komen verleidelijke geuren, er wordt geroepen, geschreeuwd, kinderen steppen of fietsen je bijna van de sokken, kortom de sfeer is gemoedelijk en lichtelijk chaotisch. Maar dan het afval. En de rotzooi. En de troep. Overal op straat ligt het te liggen. Plastic zakken, kartonnen doosjes van de Mac, blikjes, vuilniszakken, oud meubilair…Ik kan er niet over uit. Waarom in vredesnaam je eigen omgeving zo vervuilen? Stinkend jammer, letterlijk. Groter contrast met de buurt waar we in Boston verblijven is niet mogelijk. Dit is een ware achterbuurt, in Boston logeren we tussen de happy few. Ik verlang naar een mooi hotel met airco en schone straten. Maar tegelijk denk ik, zo leeft driekwart van de wereldbevolking. Het kan geen kwaad daar ook gewoon te zijn. Zonder pretenties.

Wordt vervolgd

IMG_20180525_184021
Uitzicht uit ons B&B raam

bostonharbor
Uitzicht dichtbij appartement schoonvader

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

6 gedachten over “Heet, rauw en gaaf New York”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: