Yoghurt en ijs en andere voedselpraatjes

Ik lees vaak dat Amerikanen met een laag inkomen ongezond eten omdat gezond eten te duur zou zijn. Vanuit Nederland heb ik dan de neiging dat als een smoes te beschouwen. Kom op zeg, aardappels, wortels, uien en meer van dat soort basisgroenten, dat kan toch niet zo duur zijn? Wat zuivel, een bruine boterham en een sinasappel en je hebt al een gezond maal voor je kinderen.

Nu ik hier in het land zelf weer boodschappen loop te doen en (mede vanwege de dure dollar) weer een reëel idee van de prijzen krijg, schrik ik. Wat zijn groenten en fruit hier duur! Bruin brood, afgezien van de suiker die er overal in verwerkt zit, is veel duurder dan wit brood. De schappen met vlees liggen vol met zeer goedkoop, goed vlees, dat wel. Maar als ik een liter yoghurt wil kopen hangt daar een prijskaartje van $6 aan. Een liter ijs is goedkoper! We kopen een net sinasappels en zien op de kassabon dat we er $8 voor betaalden…Onbegrijpelijk, aangezien ze in eigen land groeien! Maar de ham en rosbief die schoonvader graag op zijn boterham eet is weer de helft van de prijs vergeleken met Nederland. En de kwaliteit! Fantastisch.

Niet alleen de hoge prijs van gezonde voeding leidt tot verkeerd eetgedrag. Het zijn ook de schreeuwende aanbiedingen van gigazakken chips, de eindeloze schappen met frisdrank, ontbijtcereals en koek en taart en ijs, die verleiden tot snelle koopjes. De meeste Amerikanen houden van lekker en veel. (Hoewel de porties aanmerkelijk kleiner zijn geworden sinds een jaar of 10 wanneer je in een restaurant wat besteld.)

dit is 1 pizzapunt
dit is 1 pizzapunt

Dat was niet zo (dat kleine) met de versgebakken pizzapunten die we in de supermarkt bestelden als lunchhap. (juist, we konden de verleiding niet weerstaan). We hadden makkelijk met één kunnen volstaan.  Toen de pompoentaart in de buurt van de kassa in de aanbieding bleek voor $1 per portie, hebben we heerlijk ongezond in de auto onze lunch op zitten schransen, met een gedeelde punt taart. Je moet ook weer niet overdrijven, vonden we.

In de achterbak stond voor $227 aan boodschappen…

shoppings2017Ik kook voor schoonvader als we hier zijn. Zijn vriezer ligt vol met kant en klaar maaltijden, die overigens helemaal niet slecht zijn, maar wel erg duur. En natuurlijk nooit zo gezond als home-cooked maaltijden. De keuken in zijn appartement is basic. Vier gaspitten, een aantal steelpannen en sinds de laatste jaren wat betere teflon koekenpannen. Dat heeft lang geduurd. En ik vermoed dat een van de schoonzussen zelf tijdens een verblijf wat spullen gekocht heeft om fatsoenlijk te koken. De kasten staan vol met borden, schalen, bakjes, glazen, serviesgoed, decoratie voor op tafel, megagrote schalen voor grote gezelschappen en feesten. Mijn schoonouders waren een vermaard gastheer en -vrouw. Feestjes op Oudejaarsavond, etentjes met vrienden en collega’s. Vooral mijn schoonmoeder genoot daar van. Ze maakte zich prachtig, had alles tot in de puntjes voorbereid en zorgde dat haar gasten het naar hun zin hadden. Ze waren ook erg goed in het bereiden van maaltijden en snacks waar ze niet uren voor in de keuken hoefden te staan. Vandaar dat er maar drie steelpannen zijn, denk ik. En grote ovenschalen. Lastig wanneer je voor drie personen kookt. Maar ik ben zeer flexibel.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Eén gedachte over “Yoghurt en ijs en andere voedselpraatjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: