Zwaarmoedigheid

Een mooie doordenking van de hand van ds. Willem Maarten Dekker van de verschillen tussen zwaarmoedigheid, depressiviteit en pessimisme. Drie verschillende dingen volgens de auteur. Ik ben het in grote delen met hem eens, hoewel ik denk dat een mens met een zwaarmoedige aard wel vatbaarder is voor depressie dan een van nature blijmoedig mens. Maar het is tegelijk waar dat niet iedereen die last heeft van depressies of een zwaarmoedige natuur heeft, als vanzelf pessimistisch is. Mijn moeder bijvoorbeeld was een zwaarmoedig persoon, maar ik denk niet aan haar als pessimistisch. Integendeel. Ik zou mezelf ook niet scharen onder de pessimisten. 

Dan nu het verhaal van WM Dekker onder de blauwe link:

Bron: Zwaarmoedigheid

Ik ben van nature een zwaarmoedig mens. ‘Zwaarmoedig’ betekent – zegt Van Dale – ‘somber van aard’. Dat is juist, maar misschien in zijn beknoptheid toch niet precies genoeg. Zwaarmoedigheid wordt …

 

Advertisements

Over Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Zwaarmoedigheid

  1. Willemien zegt:

    het lijkt erop dat deze blog maar half afgedrukt is. Klopt dat, Margreet?

    Like

  2. Minke Joosse zegt:

    Duidelijk stukje, Margreet. Verhelderend. Waar ik ergens zit kan ik er nog niet zouithalen. Ik heb van alles wat lijkt het…….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s