Prison Break op Netflix

d73074d8-bf0e-476f-8596-36117af9ede2-2060x1236.jpeg (2060×1236)

Ik ben, correctie, was verslaafd. Aan Prison Break. Een serie op Netflix, met vier seizoenen. Elk seizoen heeft rond de 20-22 afleveringen. Voor wie Netflix niet kent, het is een soort televisiekanaal waarop je je abonneert voor een tienstje per maand en vervolgens heb je onbeperkte toegang tot series die speciaal door Netflix gemaakt worden; of films; of oudere tv series.

Een aantal van deze series zijn in hun tijd op tv zeer populair geweest: Breaking Bad, over de natuurkundeleraar die crack gaat produceren en er schatrijk van wordt, maar ook verknipt. Of Homeland, over de Amerikaanse geheime dienst. Spannende, goed geschreven series met een verhaal. Zo spannend dat je niet kunt wachten tot de volgende aflevering…Vroeger had je pech. gewoon een week rustig geduld oefenen. Op Netflix hoef je die beheersing niet langer op te brengen.  Net zoals ik vroeger soms tot véél te laat een spannend boek zat te lezen, kan ik nu urenlang een serie blijven kijken. Een episode eindigt op het meest ijselijke moment. Geen nood. Een klik met de muis (ik kijk op mijn laptop) en de volgende aflevering gaat van start! Het voelt als een slagroomtaart in je eentje opeten.

Prison Break was ook zeer geliefd in Amerika. En was blijkbaar in Nederland ook te zien op TV. Het is razend spannend. Een briljante ingenieur laat zich veroordelen tot een gevangenisstraf zodat hij vanuit die zwaar beveiligde plek zijn broer kan bevrijden.  Die is onschuldig ter dood veroordeeld en wacht op zijn executie. Om ontsnappen heeft Michael zich grondig voorbereid door een blauwdruk van de vluchtroute in code op zijn lichaam te laten tatoeëren.

PB2_L.jpg (600×450)

Voordat ze kunnen ontsnappen moeten er heel wat hordes genomen worden. Ze zijn uiteindelijk niet meer samen maar met z’n achten. Onder hen zware criminelen die ze wel mee moeten laten komen om niet verraden te worden.

Na hun ontsnapping is het ieder voor zich, behalve de broers die willen weten wie er achter het complot zit waardoor  Lincoln in de dodencel terecht kwam. Dit leidt tot zeer boeiende en af en toe geweldadige ontwikkelingen. Een grote, corrupte organisatie van overheidsmensen die zich The Company noemen plannen een overname van het land.

Vier seizoenen navertellen ga ik niet doen. Wat me echter opvalt en vandaar deze blog is dat er telkens het thema van een ethisch dilemma terugkomt in de series. Er is natuurlijk het klassieke ‘de goeien tegen de slechten’ thema. Maar interessant is dat de schrijver hier steeds een vraag stelt. Hoe ‘slecht’ mag je zijn om iemand die goed is te verdedigen? Mag je iemand vermoorden om een onschuldige te redden? Of ben je dan ook tot kwaad vervallen? Mag je één iemand opofferen om meerderen te redden? Kan je daar genoegen mee nemen? Kortom er worden echte vragen gesteld en dilemma’s gepresenteerd. De hoofdfiguur is aan de ene kant onkreukbaar, maar wordt gaandeweg cynischer en sceptischer. De vraag of je mag doden om te voorkomen dat er erger gebeurt, wordt voor hem steeds prangender.

De serie duurt lang. Voor mijn gevoel zeker 1 seizoen te lang. De laatste episodes heb ik af en toe de snel-verder-knop gebruikt (voordeel van laptopkijken) Maar het onderliggende thema en de vraag wat geweld met iemand doet, ook als het voor een goeie zaak is, maakte het toch boeiend.  Het taalgebruik is opvallend ‘netjes’. Het toont aan dat duizendmaal f*ck en wat dies meer zij, echt niet nodig is om een sterk verhaal neer te zetten.

Ik vind het wel een aanrader. En geniet van de luxe dat je door kan klikken of fastforwarden!

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Prison Break op Netflix

  1. Willemien

    Wij hebben onlangs twee seizoenen Broadchurch gekeken, weliswaar via DVD en één aflevering per avond, maar we vonden hem allebei prachtig. Ken je die ook?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s