Films in 2015 – Imitation Game

Echtgenoot en ik hebben een aantal films gezien de laatste tijd die ik noemen wil.

TheImitationGame_1170x457

Alan_Turing_photo
Alan Turing

The Imitation Game was de eerste film die we zagen in de serie van films genomineerd voor een Oscar. Ze kreeg één Oscar voor Best Bewerkte Script. De film is gebaseerd op het boek van Andrew Hodges over Alan Turing, de Brit die in de Tweede Wereldoorlog de code van de Nazis kraakte, waarmee zij militaire orders rondstuurden.

Door de code te kraken waren de Britten in staat de oorlog met 2 jaar te bekorten en men heeft berekend dat het de levens van 12 miljoen mensen (!) heeft gespaard.  Een ongelofelijke prestatie van deze man. Hij was licht autistisch, onaangepast en briljant. Een combinatie die je wel vaker tegenkomt. Ook is hij homoseksueel. Daardoor raakte hij in de jaren na de oorlog in de problemen. Hij werd gearresteerd vanwege relaties met jonge mannen, toentertijd strafbaar.

Het verhaal is boeiend en ook de film is het bekijken waard.  Toch vonden we de film ook enigszins cliché. Vooral het afwisselend gebruik van originele oorlogsbeelden om de oorlog zelf dichterbij te brengen vond ik wat geforceerd. De film gaat vooral over Alan Turing die in een afgelegen huis in Engeland jarenlang met een team aan een machine bouwt om die code te ontcijferen. De oorlog wordt er op deze manier een beetje kunstmatig ‘ingeplakt’. Verder wordt de levensloop van Alan Turing niet chronologisch verteld; door middel van flashbacks leren we meer over zijn jeugd en de pijnlijke dingen die hij meemaakt. Ook dat vond ik soms hinderlijk, omdat het de spanning in het verhaal onderbrak.

Benedict Cumberbatch speelt de rol van Turing, wat hij goed doet. Hij is o.a. bekend van zijn rol in de BBC televisieserie Sherlock. Hij heeft ervaring met het vertolken van gecompliceerde/getroebleerde karakters kun je wel zeggen. Keira Knightly speelt de rol van Joan Clarke, de enige vrouw die lid is van het team van Alan Turing. Zij speelt ook een grote rol in de film, omdat zij voor een periode de verloofde van Turing is. Uiteindelijk zien ze af van een huwelijk i.v.m. zijn homoseksualiteit, hoewel Joan er geen probleem in zag.

Zien? Ja, vanwege het zeer interessante verhaal en het acteertalent van al de Britse acteurs. Toch werd ik niet echt geraakt door een van de karakters. Het verhaal bleef voor mij op afstand.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: