Alles goed?

´Alles goed?´ Hoe vaak wordt het je niet gevraagd door willekeurig wie. Op straat, door de buurman, door kennissen, door collega’s. ´Ja hoor, alles goed´, roep je dan flink. Hoe het ervan binnen ook uit ziet soms. ´Prima! ’t Zonnetje schijnt, toch?´ Ondertussen ben je misschien wel zo depressief als een deur!

Net weer een stukje gelezen van een goede bekende die na de dood van haar kindje de vraag niet meer kan horen. Hoe bedoel je ‘alles goed’? Hoe kan nu ook maar één moment alles goed zijn, wanneer jouw kindje in een grafje ligt, in plaats van in het warme wiegje dat jij had klaar gemaakt?

Of,
Wanneer je weet dat de ziekte waaraan je lijdt niet meer over gaat?

Wanneer je kind verslaafd is aan drugs en van kwaad tot erger kom?

Wanneer je geliefde man of vrouw niet meer bij je is?

Wanneer je alleen door het leven moet gaan, terwijl je diep verlangt naar een partner?

Ik kan de lijst aanvullen met tientalle andere situaties, ieder voege de hare of zijne toe.

Ik pleit ervoor nooit meer te zeggen ´gaat het goed?’ Maar om een open vraag te stellen, zodat de ander, als die wil en de gelegenheid er is, ook kan vertellen hoe het echt is.

´Hoe gaat het met je?´ Met ruimte voor een antwoord. Want iedereen die je ontmoet voert zijn of haar eigen strijd.  Dan kunnen we die maar beter delen, toch?

Advertenties

6 gedachten over “Alles goed?

  1. Margreet Berichtauteur

   Ja, allereerst is het een beleefdheidsgroet natuurlijk. ‘I’m fine, and you?’ Maar je kunt die vraag ook ‘echt’ laten klinken en dan is er de mogelijkheid tot antwoord, tenminste. Ik hoor mensen in de VS ook wel zeggen: ‘well, so, so’, en dan ontwikkelt zich een gesprekje…

   Like

 1. Gerry

  Doet me denken aan de ouwerwetse foute verpleegstersvraag: ‘ En, hoe gaat het vanmorgen met ons, meneer Jansen? Lekker geslapen?’……
  Zeg dan maar eens ‘nee’ als je afhankelijk bent van de vraagsteller voor een goed ontbijt…..

  Like

 2. Gonnie

  In t noorden hoor ik ook wel eens de vraag “veel goed?” voorbij komen. Ik weet nog niet of dat een onderonsje is of een echte groningse zegwijze. Toch vind ik hem wel wat hebben… Uiteraard zijn open vragen altijd handiger om een gesprek aan te knopen… niets invullen voor de ander maar dat lekker aan de ander overlaten en je erdoor laten verrassen. Het levert vaak de leukste gesprekken op!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s