Back to the US of A – New York City, Nyack en Mahwah

Terwijl Nederland in Oranje-rouw gedompeld is zit ik in mijn B&B een nieuwe blog te schrijven. Er lijkt geen einde aan de trip te komen. Iedere plek waar we komen levert weer nieuwe ervaringen, nieuwe kennismaking met mensen en nieuwe bezienswaardigheden op. Er treedt wel enige vermoeidheid op, vooral nu we in het drukke stedelijke gebied zijn en er meer lawaai, meer mensen en meer verkeer is. De verbinding met New York City vanaf onze B&B is ideaal. We lopen de heuvel af, een steile trap en we zijn bij het stationnetje waarvandaan de trein naar New York CS vertrekt. Binnen 30 minuten sta je hartje New York. Zondag zijn we met die trein en vervolgens de metro naar de kerk geweest, Redeemer Presbyterian, West Side in het prachtige nieuwe gebouw, voormalige parkeergarage verbouwd tot kerk in de ‘industrial’ stijl. Erg mooi. We hebben Tim Keller  horen preken. Als altijd stimulerend en origineel!

Zaterdag zijn we met de auto gegaan. Echtgenoot is veel in NYC geweest tijdens zijn studententijd. Verscheidene jaren had hij er vakantiebaantjes. Hij reed rond in een bus van een of ander bedrijfje om bestellingen af te leveren, of verkocht pretzils (een soort broodjes) vanaf een karretje  en logeerde bij zijn grootouders die in Queens woonden. Hij is niet bang voor het verkeer. En eigenlijk is het rustig op zaterdag. Parkeren is gratis op zaterdag, dus wat wil een mens nog meer?  We parkeerden om de hoek van het Metropolitan Museum of Fine Arts en ontmoetten daar ons nichtje Yolande. Het museum is minstens zo groot als het Louvres.

Tip: Om binnen te komen hoef je niet meer te betalen dan 1 dollar, als je wilt. Wij wisten dat niet, maar het bedrag van 24 dollar bij de ingang is ‘a suggested fee’. Kim zei het mooi subtiel bij het loket: We would like to support the museum for 10 dollar’. Het museum is immens. En prachtig. We hebben Egypte bekeken, vooral de tombes en de sieraden en de moderne Amerikanen. En natuurlijk zijn we het dak op geweest. Fenomenaal uitzicht over NYC!

’s Avonds aten we bij een dame in Mahwah, lid van de UCxx, een afsplitsing uit de jaren ’90 van de vorige eeuw (wat klinkt dat toch altijd vreselijk lang geleden) van de grote Christian Reformed Church vanwege vrijzinnigheid daar. Echtgenoot was op hun synode in Nyack als afgevaardigde van de GKV in Nederland. Deze mensen zijn bijna allemaal van Nederlandse oorsprong. Sommigen al zo lang geleden dat ze geen Nederlands meer spreken en zelfs hun (groot)ouders niet, maar ook hele recente zoals deze dame die in de jaren zestig naar de VS immigreerde met haar man. Vanuit Vlaardingen naar New Jersey. Haar huis ademde de sfeer van het huis zoals ik me dat herinner van mijn moeder. De klok, de perzische tapijtjes op tafel, de geborduurde stoelen en stoeltjes, het tin, de nette kopjes, het servies. Ik werd er wat nostalgisch van. Ze was hartelijk, wilde graag Nederlands spreken en had lekker Nederlands gekookt voor ons. Fricandeau, boontjes, worteltjes, aardappelpuree en jus. Het toetje was van de andere dame aanwezig wiens Nederlandse genen verder weg waren gezakt.

Een heerlijke mix van cake, pudding, fruit en slagroom. De dames en heer (dr. van Grouw) leken bijna teleurgesteld toen bleek dat Kim helemaal geen Nederlandse genen heeft. Het vraagt meestal nogal wat uitleg hoe een Amerikaan met een meisjesnaam de Nederlandse Kerken komt vertegenwoordigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s