Goeie zaak die nazorg

Ik heb me voor het eerst gemeld bij de ‘nazorg’ van onze gemeente, afgelopen zondag. Na iedere dienst staan twee mensen in de kerkzaal met een badge ‘Nazorg’. Wie wil kan hen aanspreken, napraten over iets in de dienst dat hen raakte, met hen bidden, whatever.

Het loopt geen storm. Er zijn geen wachtrijen, er hoeven geen nummertjes te worden getrokken. Integendeel, er is voor zover ik kan zien zelden iemand die zich meldt. Hoe komt dat, vroeg ik me af.

Op mezelf afgaand heeft het te maken met een onbekend fenomeen. Gereformeerden zijn erg goed in het over van alles te hebben na een dienst, behalve over de dienst. Hoe geraakt men van binnen misschien ook is. Het is (nog) niet de gewoonte er met elkaar over verder te praten. Dat is één reden, misschien.

Samen bidden zijn we ook nog niet zo gewend. We hebben onze vaste momenten, bij de maaltijd, in de diensten, wellicht alleen of met vriend/partner. Maar zomaar, in een lege kerkzaal met iemand die je persoonlijk misschien niet eens goed kent, dat is wat onwennig.

Verder, wat is er de meerwaarde van? Opnieuw voor mezelf redenerend, ik kan het thuis aan iemand vertellen en er eventueel met diegene ook voor bidden. Of ik bid in mijn uppie. Waarom hier en waarom direct na een dienst?

Eigenlijk ook erg gereformeerd, om zo na te denken over iets..Maar het zijn gedachten die ik nu pas formuleer, die in feite in mijn onderbewustzijn speelden, blijkbaar.

Hoe dan ook. Afgelopen zondag raakte de dienst me. Het Bijbelgedeelte, Romeinen 12, de liederen, de boodschap over het Bijbelgedeelte, alles paste in elkaar en vormde een boodschap voor me: laat je enthousiasme niet bekoelen, zet je gaven in voor de gemeente en vertrouw de Geest van Christus dat je er weer zin in krijgt. Ik worstel daar mee, na voor de zoveelste keer opnieuw te moeten starten in een gemeente.

Na afloop van de dienst dacht ik, weet je wat, ik ga naar de nazorgdame. We kregen een goed gesprek, samen gebeden en wat de meerwaarde was? Ik denk het onmiddellijk delen terwijl de indruk nog vers en nieuw was. Het me opgevangen weten door een ander, als een teken van Gods zorg voor mij. Het vormde een natuurlijke afsluiting van de dienst voor me.

Toch een goeie zaak, die nazorg.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

10 gedachten over “Goeie zaak die nazorg”

  1. Wat ook gaaf is Margreet, is dat je eerste gedachte van, wat is die kerkdienst vroeg! werd omgezet in een mooie ervaring als dit. 😀
    En ik weet niet wat het wint van geen hulp vragen: Gereformeerd zijn of Nederlands…

    Like

  2. Het is heel goed. In onze gemeente hebben wij ook een team klaarstaan na afloop van de dienst. Op drie plekken staan 3 x 2 personen klaar. Ik begrijp de door jou genoemde remmingen goed, daar komt voor mij persoonlijk (en voor meer mensen) nog een reden bij: de persoon die dienst heeft moet wel iets van vertrouwen uitstralen.

    Like

  3. Misschien is het woord Nazorg niet zo goed gekozen..
    Komt zo over of je een probleem hebt.
    Terwijl je het soms alleen ,maar heerlijk zou vinden je blijdschap over iets van de dienst met iemand te delen.

    Like

  4. Wij hebben al een paar jaar een gebedsteam voor na de dienst. Soms wordt er gebruik van gemaakt, soms niet. Maar langzamerhand wennen mensen aan het idee, proberen het een keer, en nu is er bijna elke zondag iemand die langskomt, ook laatst inderdaad om voor een nieuwe baan te danken.
    Toen wij bijna elke zondag alleen met de team zaten dachten wij: moeten wij doorgaan? de conclusie was: het is goed dat men weet dat het er is, het is goed om er voor de mensen te zijn. Als niemand komt bidden wij met elkaar, voor elkaar of voor anderen in de gemeente. Alles met geheimhouding, want dan alleen kan er vertrouwen groeien.

    Like

  5. Is er een kerk of gemeente waar wel veel mensen gebruik maken van de nazorg? we zijn aan het zoeken hoe we dit op een goede manier in kunnen vullen.

    Like

    1. Je zou eens kunnen informeren bij de GKv in Noord West van Utrecht, de Opstandingskerk. Er is daar tijdens het Avondmaal de gelegenheid om met iemand te bidden en daar wordt veel gebruik van gemaakt is mijn indruk.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.