Morgenster is ook een plantje

Naar de kerk gaan is een vorm van permanente educatie en verdient als zodanig subsidie van de overheid. Grapje. Maar het eerste is wel waar. Mensen van allerlei achtergronden en soorten opleidingen, komen wekelijks bij elkaar en luisteren naar een preek, een lezing zeg maar. Met verschillend niveau, maar toch. Kom daar maar eens om bij de Tros of Max. En de commerciële zenders kunnen we helemaal buiten beschouwing laten.
Niet alleen wordt er (stil) geluisterd (soms wel een half uur!) zonder afleiding van mobieltje of TV, er wordt ook gezongen en muziek gemaakt. Analoog, hè? Zingen met een groep mensen, onder begeleiding van echte muziek. Opnieuw, waar vind je dat nog? Niet één liedje, maar wel tien en niet eens allemaal even makkelijke melodieën. En dan wordt er ook nog gelezen. Literair hoogstaande passages uit een, alleen al uit literair oogpunt gezien, uitmuntend boek. Dat wordt dan vaak wel gebeamd, maar goed we moeten ook mee in de digitale ontwikkelingen.
Dat moet toch effect hebben op de ontwikkeling van mensen? Als dat wekelijks gebeurt en van jongs af aan? Er zijn genoeg negatieve gevolgen beschreven over gedwongen kerkgang en dergelijke. De positieve gevolgen krijgen minder aandacht. Vandaar dat ik ze even noem. Voor het geval iemand er naar vraagt…

Maar mijn blog gaat eigenlijk over wat ik zelf vanmorgen o.a. aan kennis weer meenam uit de dienst.
Allereerst dat de Morgenster de naam is a. van een plantje dat zijn bloempjes opent als de zon gaat schijnen en tegen de middag de knoppen weer sluit. En b.  van een ster, fel schijnend aan het einde van de nacht, net voor zonsopgang. Het is echter geen ster maar een planeet, meestal Venus. Het licht van de nog niet zichtbare zon wordt weerkaatst door de wolken van zwavelzuur die om de planeet hangen. Als je de Morgenster ziet is de ochtend nabij. Bemoedigend voor slechte slapers na een lange, donkere nacht.
Daarover ging de preek. Over de Morgenster. Tevens een andere naam voor Jezus in het Nieuwe Testament. Wanneer je de betekenis van het plantje en de ster verbindt met de naam voor Jezus krijg je een prachtig beeld van de hoop die Jezus vertegenwoordigt. De planeet die het verblindende zonlicht weerkaatst en als een ster schijnt en aan mensen in het donker laat weten: hou vol, het ochtendlicht komt er aan. De bloemknop die wacht op het zonlicht en dan haar felgele bloemen ontvouwt. Jezus die op aarde kwam als Licht voor een wereld in duisternis. Morgenster.

Advertenties

Een gedachte over “Morgenster is ook een plantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s