Korean barbecued beef – a la maison

Vanavond lekker Koreaans gegeten. Ik had runderreepjes gekocht bij de AH. In Korea is Bulgogi een feestmaaltijd, zeer traditioneel. Oorspronkelijk boven een open vuurtje wat niet te vergelijken zo lekker is. We hebben het een keer op een picknick tijdens het najaar zo gegeten. In de bus waren bakken gemarineerd rundervlees meegesleept. Op de plek van de picknick aangekomen, in een prachtige vallei, langs een stromend bergbeekje, moest ieder groepje een eigen vuurtje bouwen en kregen we vervolgens een bergje vlees om te roosteren. Op een aluminium schaaltje met gaatjes. Koreanen zijn er zeer bedreven in, althans toen. Ieder najaar en voorjaar trekt men er massaal op uit om te picknicken, het liefst met verse zelf klaargemaakte producten. Het zou me niet verbazen als er tegenwoordig meer in de winkel gekocht wordt, maar toen, in de 80’er jaren, was dat erg ongebruikelijk.

Terug naar mijn Nederlandse bulgogi.

400 gr. runderreepjes
champignons (stuk of vijf, liefst grotchampignons)
een wortel
3 á 4 bosuitjes
4 teentjes knoflook
zoute sojasaus, Kikkoman, 0,5 kopje)
sesamolie (te koop bij AH)(10 eetlepels)
een eetlepel suiker

De groente snijden, in niet te dikke plakjes, de bosuitjes in ringetjes (in Korea snijdt men alles schuin wat decoratief is. De bosuitjes worden dan ovale rondjes ipv ronde bijvoorbeeld). De knoflook persen.

Mengen met het vlees, de sojasaus en sesamolie toevoegen plus de suiker.Het lekkerst is het om dit mengsel minstens 2 uur te laten marineren.

Vervolgens een zo dik mogelijke pan (ik heb een gietijzeren wok) zo heet mogelijk laten worden en dan in één keer het vleesmengsel erin. Na 5 minuten is het klaar, zo gauw er geen roze of rode vleeskleur meer is.

Erbij eet je gewone witte rijst, liefst ronde Turkse, die lijkt het meest op de Koreaanse. Te koop in iedere Turkse winkel (goedkoop) of bij AH onder de naam Japanse rijst (duur).

In Korea wordt een sausje erbij gemaakt van rode peperpasta met sojasaus en een ander soort bonenpasta. Pittig. Helaas zijn die ingrediënten niet te koop in Nederland, behalve online: KoreaShop

Het sausje gaat op een combi van een slablad, waarop een hapje rijst, een stukje vlees en vervolgens vouwt men het op in een rolletje (maakt niet uit hoe) en hop, in het mondje. Verrukkelijk!

Je kunt natuurlijk nog een lekkere salade erbij maken, een bouillon-achtige soep (koreanen eten altijd soep bij het eten, niet vooraf, maar tegelijk met de rijst enz.)

Eet smakelijk, maar wel met stokjes!

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Eén gedachte over “Korean barbecued beef – a la maison”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: