Beleggen

Beleggen is een onderwerp waar ik me zelden in verdiep. Ik heb geen middelen om te beleggen, in tegendeel, ik behoor bij de groep mensen die erg blij is dat er banken bestaan die krediet verlenen voor de grote aankopen. Maar ik behoor wel tot een andere groep die geld te beleggen heeft, nl. kerken Ik ga naar de kerk en daar wordt iedere zondag geld ingezameld voor allerlei doelen. Voor de kerk zelf, gewoon om de kosten te dekken van het salaris van de predikant, de verwarming van de kerkzaal, de electriciteit, de koffie die na de kerkdienst gratis geserveerd wordt en die in een cafeetje toch minstens €1,90-€ 2,00 kost. En nog veel meer van dat soort zaken.

Het geld dat wordt ingezameld voor andere, ‘grotere’ doelen wordt in onze kerken meestal heel gericht gebruikt. Maatschappelijke organisaties, zending enzovoort. Maar er is ook geld, zoals de giften voor het pensioenfonds voor dominees, dat ergens op een centraal punt verzameld wordt en ik neem aan belegd, of op een spaarrekening gezet.

Wij zijn maar een klein kerkgenootschap vergeleken met de PKN en zeker met de Rooms-Katholieke kerk. Daar gaat het over grote geldbedragen. Maar toch. Onlangs is er een onderzoek gedaan door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling

VBDO is een vereniging die  ‘multinationals en beleggers bewust maakt van hun bijdrage aan een duurzame kapitaalmarkt. Dit doet de vereniging door hen te wijzen op maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wapenhandel, pornografie, wie wil daar in beleggen? Maar Kees Gootjes van het VBDO wijst erop dat er op een meer positieve manier over nagedacht kan worden. Hoe kunnen kerken beleggen of sparen en bijdragen aan een meer duurzame samenleving? het blijkt om veel geld te gaan.

Duurzaamheid, zorg voor de aarde, we (s)preken er vaak mooi over maar wat doen we concreet?

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

3 gedachten over “Beleggen”

 1. Soms denk ik waarom doen we allemaal mee? Met onze zekerheid te leggen in pensioenen (of zoals ze het zo mooi zeggen “uitgesteld loon”.) We worden hier een soort van toe gedwongen en ik begin hier steeds meer een hekel aan te krijgen. Ik wilde laatst zien of ik ermee kon stoppen, met het inleggen in mijn pensioen. Ik verdien ook niet zoveel en de zekerheid dat ik op mijn 67ste (misschien 70 tegen die tijd?) hier nog iets van terugzie vind ik ook niet erg sterk, dus ik dacht God zal voorzien. Maar… durf ik daar echt op te vertrouwen? Ik vind opp-shoppen echt niet erg, maar om straks voor mijn basisbehoeften ben aangewezen op liefdadigheid is een andere kwestie. En door de kerkelijke familie om je heen lijkt het iets minder eng. (Je zal toch wel ergens een keertje mee kunnen eten? 😉 Maar het zit zo in onze genen om te zorgen voor je zelf dat het een moeilijke beslissing is. Hij is genomen voor me, want zo lang ik hier blijf werken, mág ik niet eens stoppen. Nu kijken of ik de durf heb op mijn leeftijd, naar een andere baan uit te zien en dan te zeggen, Nee, ik doe niet mee aan een pensioenfonds. Mmmm… Nog maar eens wat langer over nadenken. 😉

  Like

  1. Ja ik weet wat je bedoelt..de eeuwige spanning tussen vertrouwen en verantwoordelijk zijn…Het is een luxeprobleem, laten we eerlijk zijn, dat we moeten nadenken als samenleving waarin we ons geld moeten beleggen…Beter is het om het uit te geven en goed te doen. Maar de ‘dwang’ om aan een pensioen mee te betalen heeft er wel toe geleid dat ik nu blij ben een basisinkomen te hebben zodat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn eerste levensbehoeften.
   Maar ik hoef geen ‘Zwitser Leven’, dat vind ik decadent en zou ik tegenover mijn arme mede-wereldburgers niet kunnen verantwoorden. Maar als gespaarde pensioengelden (bijvoorbeeld)gebruikt kunnen worden door te beleggen in goeie hulpprojecten of projecten die het leven van anderen en de wereld verbeterd vind ik dat wel aantrekkelijker dan wanneer het maar staat te sudderen ergens of belegd wordt in olie of de economie van een totalitair regime als China…
   En wél nog een nieuwe uitdaging zoeken Syl!! Jij hebt zoveel kwaliteiten, ga’s naar een jobcoach. Suzy weet een goeie in Capelle, niet te duur!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: