Gedoe om geld

Overgenomen uit ‘Genoeg’, (Genoeg is hét tijdschrift over duurzaam leven, met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd)

Ik heb het boek zelf niet gelezen maar de recensie door Marieke Henselman zelf is al heel leerzaam!

Auteur is Joke de Walle. Zij vroeg zich af waarom er zo vaak gedoe is tussen partners over geld. Zij studeerde sociologie en counseling psychology in de VS. Ze onderzocht armoede en heeft nu een counselingpraktijk gespecialiseerd in problemen rond geld, zingeving en lopbaan. Conflicten over geld zijn veel heftiger dan andere, ontdekte ze. Zij interviewde verschillende Amerikaanse stellen diepgaand, apart en samen, zo’n twee jaar geleden en recent. Uit de interviews blijkt steeds dat je afkomst en achtergrond een blijvend   grote invloed hebben op je kijk op geldzaken. Interessant is dat de stellen zijn geïnterviewd vóór de kredietcrisis en recent, nu de economie er veel slechter voor staat. Een terugkerend patroon is dat eigenlijk alle stellen meningsverschillen hebben over geldzaken. Eerst voelen mensen zich tot elkaar aangetrokken dan ontstaan irritaties en proberen ze elkaar te veranderen (of er ontstaat een dominante en een ondergeschikte partij) Dan volgt vervreemding en óf een echtscheiding óf het erkennen van elkaars individualiteit. Als partners elkaars achtergrond begrijpen en reacties accepteren, ontstaat er werkelijke intimiteit. Niet veel van de geïnterviewden bereiken deze fase.

Dat is jammer. Maar wel heel begrijpelijk. Geldzaken liggen inderdaad zo gevoelig dat je soms maar beslist er niet meer over te praten: je krijgt er toch ruzie over.

Toch maar weer eens aan de orde stellen….:)Want die achtergrond en de reacties naar aanleiding daarvan, dat ken ik inmiddels  uit andere conflicten en dat kan zo verhelderend zijn!

Gedoe om geld, Joke ter Walle, ISBN: 9789059722583, Eburon

 

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: