Weigerambtenaar

Ik blijf het een raar woord vinden. Heel negatief terwijl we het over mensen hebben die al jaren trouwe dienst bewezen hebben. Honderden mensen in de echt verbonden en er wat moois van hebben proberen te maken. Wel of niet geslaagd, dat maakt niet uit, de wil was en is er. En dan heet je opeens ‘weigerambtenaar’. Omdat je wegens principes niet kunt voldoen aan de wens van de meerderheid nl. het in de echt verbinden van twee mannen of twee vrouwen. Dat was nooit een huwelijk, want het wetboek definieerde huwelijk als de verbintenis tussen een man en een vrouw. Aan die definitie acht je je gebonden omdat het de definitie is die voortvloeit uit je christelijke levensbeschouwing.

Dan ontstaat er een vreemde situatie. In plaats van in de minne te schikken (dat doe je in families en bedrijven toch zoveel mogelijk?): ik heb begrip voor jouw moeite, jij doet alle ‘gewone’ huwelijken, ik heb geen moeite met homo- of lesbische huwelijken, die doe ik dan wel, moéten alle ambtenaren alle huwelijken sluiten. Geen uitzonderingen. Geen gewetensbezwaarden. Hup, allemaal in dezelfde mal en geen gezeur. China is er niets bij vergeleken.

Is er sprake van discriminatie wanneer je bezwaar maakt tegen een homo- of lesbisch huwelijk. Zo van: je kunt ook niet weigeren zwarte mensen of gehandicapten te trouwen. Dat argument hoor je vaak. Ten onrechte, want het gaat niet om lichamelijke kenmerken en ook niet om homo- of lesbisch zijn, maar om de aard en definitie van het huwelijk. Het tussentijds zo ingrijpend veranderen van de definitie is de reden dat er zoveel ambtenaren zijn die dit niet mee kunnen maken.

Waarom kan er geen tolerantie zijn voor een kleine groep trouwe ambtenaren? Wat verliezen we daar mee? Dat is alle eeuwen door toch de kracht van Nederland geweest, klein, dicht bevolkt met mensen overal vandaan, christenen, joden, chinezen, heidenen…Voor zover mogelijk een plek voor iedereen.

Ik vind het Tweedekamer besluit drammerig, intolerant en getuigen van weinig respect voor mensen met een andere geloofsopvatting.

Advertenties

2 gedachten over “Weigerambtenaar

 1. Herman

  Tja, een beetje geven en nemen, dat zou toch moeten kunnen. Dat vond GroenLinks aanvankelijk ook…..
  Anderzijds ergert het me ook, dat dit nu weer zo’n christen (unie?) strijdpunt moet worden. Omdat er (buitengewone) ambtenaren zijn, die de misvatting koesteren, dat zij mensen in het huwelijk verbinden of huwelijken sluiten. Die ambtenaren kennen de wet niet. Twee mensen sluiten zelf een huwelijk, en de (nederige) ambtenaar registreert dat alleen, waarna alle (Nederlandse) legale rechten en plichten gelden. Omdat ze de wet niet kennen (en zich zelf belangrijker achten) krijgen ze gewetensbezwaren.
  Hoewel ik zelf de opvatting heb, dat het huwelijk als verbinding tussen een man en een vrouw al uit het paradijs stamt, door God bedacht is, daarin exclusief is, enz. , krijg ik behoorlijk de kriebels van bovengenoemde gewetensbezwaarden. Misschien zou er toch beter eerst wat nagedacht kunnen worden over de gevolgen van hun van de daken geschreeuwde gewetensnood voor het image van christenen, en daardoor ook van Christus, in dit post christelijke land.

  Like

  1. Margreet Berichtauteur

   Ik betwijfel of je kunt zeggen dat twee mensen een huwelijk sluiten en dat laten registreren door een ambtenaar, juridisch dan. Ik heb er geen verstand van, maar is het niet zo dat juist de registratie de band tussen een man en vrouw tot een huwelijk verklaart? Niet die ambtenaar persoonlijk natuurlijk, maar wel de handeling. Ik snap wel wat je bedoelt, Herman, als je hier een groot item maakt dat het kan overkomen of christenen zich alleen maar druk maken om ‘regels’ of zo. Toch vind ik het wel een belangrijk punt vanwege de tolerantie. Waarom wordt hier zo weinig, beter gezegd geen, ruimte gegund aan andersdenkenden?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s