Mauro en het gedraai van het CDA

Mauro- foto Trouw

Je bent 9 jaar en je wordt door je moeder alleen op een vliegtuig gezet. 9 jaar! Wanhoop van de moeder? Koele berekening? Wie zal het zeggen. Maar op Schiphol landt een vliegtuig met daarin een jongetje, dat met verbijstering de Nederlandse samenleving moet zijn binnengestapt. Waar ben ik terecht gekomen?

Volgens Joël Voordewind zijn er ongeveer 10 vergelijkbare gevallen. Wat ook de motieven van ouders zijn om dit te doen, er zelf beter van hopen te worden, of puur uit moed der wanhoop, de kinderen zijn hier onschuldige slachtoffers. Je moet je toch niet voorstellen dat een Nederlands kind uit groep 4  of 5 helemaal in zijn uppie op het vliegtuig richting Angola gezet wordt? Dat is de leeftijd dat ze nog met een beer slapen.

Eenmaal hier is Mauro niet met kerende post terug gestuurd. Ik neem aan dat hij direct is opgevangen bij een pleeggezin, uitgezocht door de kinderbescherming of het COA, weet ik veel. Gelukkig liefdevol opgevangen en verzorgd. Heeft hij contact met zijn moeder?  Zit er in Angola een hijgende familie te wachten tot hij eindelijk een verblijfsvergunning krijgt zodat ze allemaal direct hierheen kunnen komen in het kader van gezinshereniging? Inclusief alle achternichtjes en -neefjes en de naaste buren? Volgens mij is die optie allang dichtgetimmerd door strenge regels en hoge inkomenseisen en wat dies meer zij.

Het gaat dus om een puber van 18. De meest vormende periode van zijn leven woont hij in Nederland. Hij spreekt Nederlands, denkt Nederlands, en heeft 9 jaar lang zijn best moeten doen hier te wennen en te accepteren dat hij in een Nederlands, Brabants pleeggezin woont. En nu moet hij terug. Er is ‘geen enkele mogelijkheid’ volgens minister Leers om een uitzondering te maken voor deze, ‘hele leuke’ jongen.

Kom op, zeg. Waar hebben we het over? Er zijn misschien 15 vergelijkbare gevallen van asielzoekers die als kind hier gedumpt zijn, volgens een artikel van Joël Voordewind en Arie Slob (ChristenUnie) in het Nederlands Dagblad. Is Nederland niet in staat een plekje toe te wijzen aan zo’n groepje mensen die van klein kind af aan in de hoek zitten waar de klappen vallen? Armoede, oorlog, ziekte in hun thuisland, zonder vader en moeder en andere familieleden naar een wildvreemd land en daar maar zien wat er over je heen komt. Je best doen te integreren, de taal te leren, voorbeeldig staatsburger te worden en dan als beloning op je 18e enkele reis thuisland. Doeg. Bedankt voor de moeite, maar begin daar gewoon weer opnieuw.

Kunnen we alsjeblieft wat grootmoediger zijn, CDA? Wees nu eens moedig en sta op voor wat je zelf predikt: betrokkenheid, barmhartigheid en rechtvaardigheid!

Ik word echt zo moe van altijd het gedraai en gekonkel van het CDA om maar een machtspositie te blijven bekleden.

Voordewind en Spekman (PvdA) hebben een wetsvoorstel ingediend die het mogelijk moet maken kinderen die geworteld zijn in de Nederlandse samenleving en hier langer dan 8 jaar zijn, een verblijfsvergunning te geven. Hopelijk zal het CDA met de vandaag aangenomen resolutie ‘een meer humane behandeling van asielzoekers te willen’ zich achter dit wetsvoorstel scharen.

Halen ze misschien toch nog een paar stemmen straks.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: