Vrouw als ouderling of predikant? -3

Prisca en Aquila

Paulus is goed bevriend met een echtpaar dat hard werkt in de zending, Prisca en Aquilla. Haar naam wordt altijd eerst genoemd. Wanneer er een enthousiaste Joodse bekeerling tot het christendom uit Alexandrië in Egypte naar de kerk in Efeze komt, waar zij ook lid zijn en ze merken dat hij de boodschap over Jezus wel kent maar nog niets weet over de Heilige Geest, gaan ze hem verder onderwijzen. En opnieuw wordt Prisca daar ook nadrukkelijk bij vermeld. Ze bracht niet alleen de koffie met koekjes bij Aquilla en Apollos. (Romeinen 18 vanaf vers 24)

Paulus is geen vrouwenhater, zoals je wel eens hoort. Als je eerlijk door zijn brieven heen leest kom je vaak passages tegen over vrouwen die hem steunen, assisteren, die duidelijk een rol spelen in het leven van de gemeentes die hij bezoekt. (zie ook Romeinen 16 vers 3, waar hij opnieuw Prisca en Aquila noemt).

Maar dan komen de opmerkingen over de positie van een vrouw in het gemeentelijk leven. En die doen dan mijn wenkbrauwen fronsen. Wat bedoelt hij daar nu mee? Wat bedoelt God er mee? Het lijkt net of Jezus een bepaalde ontwikkeling inzet door vrouwen aan te spreken en te gebruiken in Zijn plan en dat Paulus ons weer onze plek wijst. Alsof hij zich nog niet genoeg heeft losgemaakt van zijn opleiding als Farizese theoloog.

Hij heeft een bepaalde logica. Hij verwijst naar de schepping: eerst is Adam geschapen en toen Eva. En later zegt hij, Eva is gevallen voor de verleiding van de Satan en ze heeft Adam meegesleurd. De eerste tekst heb ik al een keer genoemd. Adam kreeg Eva dus als een gelijkwaardige vrouwelijke tegenpool. Zijn hulp zoals God onze hulp is. Het was wel de bedoeling dat ze samen dingen gingen ondernemen. Niet op hun eentje belangrijke beslissingen nemen, zeg maar. Dat ging natuurlijk goed mis toen Eva besloot dat ze best zo’n lekkere vrucht van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad kon uitproberen. Overleg over de fundamentele vraag of God nu wel of niet de waarheid sprak was op zijn plaats geweest. Nu kiest Adam wel weer erg argeloos om Eva’s voorstel tot proeven op te volgen. Beetje dom. Hij had misschien ook wel vragen kunnen stellen. Helemaal alleen Eva’s schuld was het niet. Dat zie je ook wel in het vervolg van de geschiedenis en in de straf die God dan uitspreekt.

Opvallend is dat God allereerst Adam om verantwoording vraagt. Dat vind ik wel een overtuigend argument dat erop duidt dat Adam, die immers het eerst werd geschapen, eerstverantwoordelijke was voor Woonunit Adam/Eva, Paradijsweg nr.1.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

2 gedachten over “Vrouw als ouderling of predikant? -3”

  1. In “christelijk geloof”
    Vrouw als ouderling of predikant? 1 2 3 & 6 heb ik gelezen mijn vraag is is er ook ergens 4 & 6
    dit in verband met een vraag van iemand, zoek ik een antwoord of een tussen weg, mag een vrouw een gemeente leiden, compliment voor uitleg en ziens wijze

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: