Vrouw als ouderling of predikant?- 1

Dat vrouwen geen functies bekleden in mijn kerk (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt) is in de ogen van onze hedendaagse cultuur onbegrijpelijk en voor sommigen zelfs aanstootgevend. Men ervaart dit als een teken van minachting voor de gaven en talenten van vrouwen. In gesprekken waarin je de achterliggende motivering probeert uit te leggen krijg ik vaak het gevoel dat ik God zelf in een kwaad daglicht stel. Alsof Hij vrouwen minder zou waarderen, vanwege de zondeval. Dat dit echt niet zo is weet ík wel, maar het is moeilijk dat over te brengen zonder de hele Bijbel te lezen met je gesprekspartners. Daar heb je niet de gelegenheid toe, je praat tijdens een pauze op het werk, tijdens de koffie met vrienden en er komen zo weer andere dingen voorbij.

Ik vind dat heel frustrerend. Want één ding weet ik zeker, God is de uitdeler van talenten en hij maakt geen onderscheid op grond van geslacht. Mannen een beetje meer of zo. De Bijbel kent tal van voorbeelden van vrouwen die zowel in het OT als het NT gezegend werden met allerlei gaven. En God heeft mij net zo lief als de man. Door het geloof zijn we allemaal kinderen van God, zegt Paulus in Galaten 3:28, ongeacht onze etnische afkomst of geslacht of maatschappelijke positie, voor God maakt dat niets uit.

Voor mezelf wil ik eruit komen hoe dat nu zit. Waarom zijn de gereformeerde kerken in de wereld erbij gebleven vrouwen uit te sluiten van ‘leidinggevende functies’ in de kerken, ook toen de cultuur daar geen aanleiding meer toe gaf. Natuurlijk op grond van een aantal teksten in het NT.  Maar waarom is het tegelijkertijd geen probleem om buiten de kerk vrouwelijke leidinggevenden te hebben, tot een koningin aan toe? Vroeger ‘mochten’ vrouwen op grond van de Bijbel niet eens werken, maar dat bleek eerder traditie dan een principe te zijn. Kan het zijn dat deze teksten ook een andere uitleg toelaten?

Ook vanwege de Islam worden zaken op scherp gesteld. De Islam zou een godsdienst zijn waarin vrouwen worden achtergesteld. Ik vind het niet plezierig in één adem te worden genoemd met de Islam op dat punt. In het christelijk geloof is de vrouw volkomen gelijkwaardig en deelt in de verzoening met God door Jezus op dezelfde manier als de man. Zij wordt niet zijn gewillige dienares in het komende leven, zoals in de Islam, maar zal net als de man bij God zijn en Hem van aangezicht tot aangezicht nabij zijn.

De zg. zwijgteksten in het NT vormen dus de basis voor de positie die de vrouwen innemen in de orthodoxe gereformeerde kerken in de wereld. Van oudsher zijn die het uitgangspunt geweest voor de kerk om vrouwen niet te zien als minder maar wel als anders en niet geschikt om geestelijk leiding te geven. Paulus haalt o.a. Genesis aan waar de vrouw de man ertoe aanzette niet langer gehoorzaam te zijn aan God. Ook noemt hij als argument dat de man eerst werd geschapen, en daarna de vrouw. (1 Tim. 2: 11-15) ‘Ingetogen en bescheiden, zich laten onderwijzen’ zijn de woorden, die hij gebruikt. ‘Ik sta niet toe dat vrouwen een leidinggevende positie innemen’. De tekst waar de meeste westerse vrouwen tegenwoordig de kriebels van krijgen.

Terecht of niet, dat is dus de vraag.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Eén gedachte over “Vrouw als ouderling of predikant?- 1”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: