Family reunion – Hancock Shaker Village

Ondanks de diversiteit in de samenstelling van de familiegroep, (wat betreft leeftijd: 7 maanden tot 90 jaar, maar ook wat wat betreft interesses en dagritmes) is het gelukt een aantal activiteiten (bijna) met z’n allen te doen. Een ervan was een bezoek aan Hancock Shaker Village , wat ik een ieder die in Massachussets USA rondreist kan aanraden.

Wie meer van de religieuze achtergrond van de Shakers wil weten kan terecht op Amerikaanse geschiedenis.nl . Veel interessante informatie over het ontstaan van de sekte in Engeland in de 18e eeuw..

Ik kende de Shakers van het prachtige, strakke meubilair dat ze met grote toewijdingP1010852    maakten als eerbetoon aan God. Eenvoudig, gestileerd, volkomen anders dan de pompeuze meubels van die tijd.

Maar veel van de geschiedenis van de sekte wist ik niet. Believers (zoals de Shakers zichzelf noemden) leefden in kleine gemeenschappen, mannen en vrouwen gescheiden, in hetzelfde huis en (in Hancock) zelfs in dezelfde gang, vrouwen links, mannen rechts.

De Shakers leefden celibatair, geloofden in de gelijkheid van man en vrouw voor het aangezicht van God en waren dus zeer vooruitstrevend in hun opvattingen.

De sekte werd gesticht door een vrouw in Engeland, die vanwege vervolging daar naar Amerika vluchtte. Ze hield er vreemde ideeen op na, bijv. dat zij de vrouwelijke vorm van de Messias was. Ze zorgde later voor problemen. Dat gebeurt vaker met mensen die nieuwe religies of kerken stichten. Maar de sekte vond vruchtbare bodem in het Amerika van de late 17e en de vroege 18e eeuw.

Ik ging met de familie mee naar Hancock voor de gezelligheid en wist niet goed wat te verwachten, maar Hancock Village overtrof mijn verwachtingen. Het dorp, wat nu museum is, bestaat uit een verzameling gebouwen die meestal vrij toegankelijk zijn. In het gemeenschapshuis waar de Believers woonden, wordt een rondleiding gegeven en krijg je meer achtergrondinformatie over typische Shaker gewoontes en gebruiken. Om de huizen en gebouwen heen liggen uitgestrekte akkers, weiden, bloembedden en maisvelden.

P1010828

 De Shakers kokkerelden alles zelf, aten enorme hoeveelheden ‘pie’, hartige en zoete. Het waren harde werkers dus wat extra koolhydraten konden ze wel gebruiken.P1010881 Alles, werkelijk alles wat ze bezaten is van een simpele schoonheid die je versteld doet staan. Het maakte niet uit hoelang men deed over een voorwerp, van hout, riet of klei. Als het maar mooi was en aangenaam in Gods ogen.P1010877

Ze deden ook veel diaconaal werk, zoals we het nu zouden noemen. Ze ontfermden zich over wezen, weduwen, armen en eenzamen. Opnieuw, in de tijd van de 18e en 19e eeuw een ongekende weelde. Ondanks vreemde opvattingen een voorbeeld voor de kerk van de 21e eeuw!

Tijdens hun zondagse bijeenkomsten werd er gedanst, (Shakers!), op een volgens ooggetuigen vreemde manier. Frans Verhagen beschrijft het op zijn Amerikablog zo:

Idioot gespring, vond de schrijver Ralph Waldo Emerson, en dat geschud met hun handen, alsof het hondepoten zijn. Volgens een andere toeschouwer leek het op iets tussen een wandelstap en een dansje, waarbij de Shakers met hun handen schudden zoals pinguins waggelen.

In de loop van de 19e eeuw normaliseert dit enigzins. Er komen regels en voorschriften. Er zijn veel bekeerlingen, maar tegen het einde van de 19e eeuw komt de klad er in. Wanneer in de 20e eeuw veel mannen naar het oorlogsfront in Europa vertrekken en niet meer terug komen pietert het gemeenschapsleven langzaam uit. Het werk is te zwaar voor vrouwen alleen, er komen geen nieuwe Believers bij. De laatste Believers zijn twee hoogbejaarde vrouwen.

P1010831 Het meest spectaculaire gebouw in de communiteit is de schuur. Van steen, rond en twee verdiepingen hoog. Koeien aan de ene kant erin, vanaf de weide, in een kring met de koppen naar elkaar, voer in het midden, schijt in de buitenste ring en melken maar. Een unieke uitvinding blijkbaar volgens mijn schoonvader die 20 jaar een boerderij heeft gehad.

 

Veel plezier hebben we beleefd op het uitje met het verkleden in Shakerkleding. Vooral de mannen die zich eraan waagden ondergingen een complete metamorfose!

Shakerfamily

 

 

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

3 gedachten over “Family reunion – Hancock Shaker Village”

  1. Inderdaad fijn dat sommige dingen weer gezegd mogen worden. Jammer dat wanneer het uit Christelijk perspectief komt deze visie als achterhaald wordt beschouwd. Maar gelukkig is iedereen geschapen naar Gods beeld en heeft Hij zijn regels in ieders hart gelegd en komt dat -op z’n tijd- weer boven. 😉

    Like

  2. Erg leuk om je reunie-verhalen te lezen. Ik ben zelf dol op familie bijeenkomsten, maar als het een week duurde zou er bij hier en daar wel irritaties opkruipen…
    Je schoonmoeder ziet er fantastisch uit!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: