Family reunion – communicatie

ven dagen optrekken als (familie)groep van rond de vijftien personen maakt weer zonneklaar wat communicatie is, en wat er allemaal in de weg van kan staan. Er waren aardig wat misverstanden over wat de een dacht dat de ander zou doen, of niet doen, wat vervolgens weer leidde tot het mislopen van elkaar of andere afspraken. Kwam je elkaar dan weer tegen en er was tijd en gelegenheid om na te gaan waar het nou misging dan bleek vaak dat het al begon bij definities van woorden als ‘appointment’, ‘planning’ ‘around the corner’, en ‘time’.

Opvallend is dat planners de neiging hebben elk woord letterlijk te nemen: ‘I’ll meet you around the corner of so and so, around 4 o’clock’ betekent dan ook letterlijk ‘om de hoek van, om 4 uur precies’. En geen meter daar vandaan of 10 minuten later. De meer ‘we’ll see how things go’ mensen, wachten op het hoekje, duiken even een winkeltje in en lopen de planner mis, die dan zegt dat hij niet op tijd was, terwijl de shopper dacht dat hij keurig op tijd was en gewoon even een winkeltje in was gelopen, en het was toch ‘rond’.4 uur?

De niet zo planners komen om 19.30 uur binnen dansen, terwijl het eten om 19.00 uur al klaar stond omdat we om 20.30 uur naar een concert gaan. Gaan we beginnen of wachten we nog even, die discussie werd dagelijks gevoerd. De socialen wilden wachten, het eten is minder belangrijk dan de mensen. De lekkerbekken wilden op tijd beginnen: het eten wordt koud. De planners worstelden met hun punctualiteit. We hebben toch 7 uur gezegd!

De vrijgezellen snapten echt niet waarom er zo ver van te voren geroepen wordt dat we weg gaan. Je staat op uit je stoel en weg ben je, toch? Relax! Hoezo een half uur wachten op WC gangers, make-up girls en ‘oh just get myself a quick sandwich, because I didn’t have breakfast yet’ folks.

We hebben 4 auto’s dus de buit moet verdeeld, liefst met zo min mogelijk auto’s. De planners proberen alles in goede banen te leiden door iedereen te vertellen hoe en wat, de niet-planners gaan zich daardoor nog langzamer gedragen. Na een uur zijn we klaar voor vertrek!

Een ander ingewikkeld probleem van communicatie is wat men denkt dat er gaat gebeuren op basis van wat voorafging. Maar net als de banken met hun dividendbeloftes: geen garantie op grond van ervaringen in het verleden! Als je twee of drie keer een bepaald patroon volgt gaan zeker de planners dat zien als een regel. Niemand heeft er afspraken over gemaakt maar wanneer het de vierde keer heel anders gaat hebben de planners een onaangenaam gevoel dat er iets niet klopt. Zeker als er dan iets misloopt. “Maar we deden toch altijd…” zullen ze dan roepen. Ze hebben een punt, maar de niet planners hebben daar lak aan. Nou en? Nu deden we het anders.

Nog zo’n probleem waar je van tevoren niet op rekent: wie gaat met wie in de auto? Sommige familieleden zijn spraakzamer dan andere, soms wil je een momentje rust, dus niet in die auto. Andere familieleden zijn jolig en jong en zijn popie, daar wil je wel een ritje mee. Soms denkt de een dat dat was afgesproken en komt dan juist in de auto met degenen die hij/zij net even vermijden wilde (vergeet niet: een week is best lang hoor met naaste familie!). Teleurstelling. De serieuzen spreken de jolige jongeren aan op hun gedrag, ze hadden moeten wachten. De joligen zijn zich van geen kwaad bewust. We gingen immers gewoon van A naar B?

Communicatie. Zender, boodschap, ontvanger. Op het laatst kregen we de neiging bij ieder woord eerst de definitie mee te geven. Ik: dat is de persoon die nu spreekt, ga: dat is een beweging wxe9g van de plek waar ik me nu bevind, naar: in de zin van richting, boven: de trap op, naar mijn kamer: de ruimte waar ik slaap.Ondanks al de misverstanden is het toch gelukt zonder ruzie de week te doorstaan en een fantastische avond voor de 90e verjaardag van de Mater Familias

Ach, en af en toe wat emotie of een traan is alleen maar goed voor de familieband. Toch?

 

Advertisements

Over Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.
Dit bericht werd geplaatst in Family reunion VS 2011, Reizen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Family reunion – communicatie

 1. Desirxe9 zegt:

  Ha Margreet!

  Die op een na laatste foto, dat gebouw/die toren komt me wel erg bekend voor. Is die misschien vanuit de trein te zien in de buurt van Utrecht?

  Hoe gaat het met jullie in IJsselstein? Al een beetje gewend of al lang en breed gesetteld?;-)
  Liefs, Desirxe9

  Like

 2. Desirxe9 zegt:

  Dat gedicht is trouwens buitengewoon mooi.

  Like

 3. Janke zegt:

  Maar kzit nu wel met pijn in mijn hart en hete tranen in mijn ogen.
  Nou ja khou me maar vast aan die rede van Paulus opde Areopagus,
  dat het God is die bepaald wanneer en WAAR iedereen moet leven…..
  Love you ,Janke.

  Like

 4. Frouckje zegt:

  Wow, die laatste foto. Zo wil ik ook wel 90 worden, wat een mooi mens is je schoonmoeder!

  Like

 5. Thea zegt:

  Volgens mij behoor jij bij de niet-planners hoewel het natuurlijk niet te gek moet worden Ik zie jou in het winkeltje om de hoek.

  Like

 6. Thea zegt:

  En wat ziet Blanca er mooi uit.

  Like

 7. Gonnie zegt:

  Mevrouw de niet-planner,
  Het klinkt ondanks alle misverstanden als echt gezellig!
  Wat omschrijf je het allemaal fijn! Heel herkenbaar hoe je probleem planner omschrijft. Dat ontdekte ik dit jaar ook op vakantie. Moest echt mijn best doen… maar het is gelukt!
  Kus van nog een mevrouw de niet-planner 😉

  Like

 8. Fatima Hasan Abdullah zegt:

  Wanneer komt je boek uit???
  Ik vind je verhalen zo prachtig!!!
  Of…..zit dat nog niet in de planning?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s