The Apostle – Robert Duvall, regisseur, producer, en acteur.

Gisteren The Apostle gezien op DVD. Wist eigenlijk niet wat te verwachten, maar ben aangenaam verrast. Een indrukwekkende rol van Robert Duvall als de evangelist die niet op kan houden het evangelie te verkondigen, in de stijl van een typisch Amerikaanse zwarte pinksterdominee. Hilarisch en tegelijk, naarmate de film vordert, innemend en confronterend, want het is hem werkelijk ernst. De komische noot hoort bij de sfeer van die kerken. Een goed voorbeeld van de cultureel gebonden beleving van ‘eerbied’. Men danst en springt luidroepend en Godlovend door de zaal heen. De toon van de film is nooit spottend of cynisch. Duvall (producent, schrijver en acteur) laat zien hoe de evangelist Sonny zich helemaal geeft aan het stichten van kerken, maar tegelijk mens is en lijdt aan zijn eigen zwakheden: agressie, geweldadigheid en lust. Vanwege zijn levensstijl, altijd op pad, wil zijn vrouw van hem scheiden, ze heeft een minnaar. De film laat in het midden of er ook geweld is geweest tegen haar. Sonny’s woede leidt tot een geweldadig incident waardoor hij op de vlucht slaat.

In een klein plaatsje in Louisiana sticht hij met veel inspanning en hulp van anderen een kerkje. Daarin is de liefde voelbaar en ontroerend aanwezig. Maar Sonny weet dat hij niet voor altijd op de vlucht kan blijven. Als de politie hem eindelijk op het spoor komt is hij klaar om mee te gaan.

Mijn partner komt oorspronkelijk, na zijn bekering, uit het soort kerk waar hier een portret van gegeven wordt. Knap is dat niets belachelijk wordt gemaakt, terwijl dit op elk moment makkelijk zou kunnen.

Wat is de boodschap van de film? Het is allereerst een portret, een biografie van een fictieve evangelist die model staat voor velen. Verlangen naar de dienst aan God, maar gehinderd worden door eigen menselijke zwakheid. ‘Maar wie vergeeft ons en heeft ons lief? Jezus!’ scanderen de kerkgangers steeds weer door de film heen. Ook Sonny leeft vanuit die vergeving en zelfs in de gevangenis pakt hij zijn ‘beroep’ weer op De aan elkaar geketende gevangenen die langs de weg werken laten zich voorzingen door Sonny: Wie red ons van alle zonden met Zijn bloed? ‘Jezus!’, roepen dan de boeven. En zo gaat het uren door. .: ‘Ik kan mijn mond niet houden’, had Sonny de politie al gewaarschuwd.

Advertenties

2 gedachten over “The Apostle – Robert Duvall, regisseur, producer, en acteur.

 1. Sylvia

  Hee, dit is zo’n leuke recensie dat ik deze film beslist wil bekijken. Ik mis eerlijk gezegd soms wel een beetje expressie in ‘onze’ kerken en ben blij dat het hier niet belachelijk wordt gemaakt.

  Like

 2. Janke

  Robert Duvall ook is een interessant mens.
  zijn nieuwste film Falling Down
  is misschien niet zoo goed als the Apostle maar ook zeker het bekijken waard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s