Koreaanse stijl tofu met groentes en rijst

IMG_4682 

In Korea heb ik voor het eerst  kennis gemaakt met tubu, een soort kaas gemaakt van sojamelk. In die tijd, de 80'er jaren, was dat in Nederland een volkomen onbekend product, terwijl je het nu in iedere supermarkt kunt kopen, het ligt in de schappen bij de vleesvervangers en de vegetarische producten. In Nederland wordt de Japanse naam gebruikt: tofu. Super makkelijk om in de koelkast op voorraad te hebben. Ik gebruik de tofu meestal in een Koreaans gerecht.

Tofu 
Het blokje witte soja'kaas' is verpakt in water, waardoor je de tofu eerst goed moet drogen. Dat kan door hem een uur of wat in een vergiet te leggen met iets zwaars er bovenop, maar goed drogen met keukenpapier volstaat meestal. De verpakte versie is toch wat droger dan de redelijk verse die ik in Korea kocht en die je ook wel in Turks/Marokkaanse/Chinese supermarkten koopt.

Ik snij de tofu in plakjes van een halve cm. In een koekepan zonnebloemolie verwarmen, een bodempje. Niet te zuinig, anders gaat het plakken. Halfhoog vuur en als de olie goed warm is, de plakjes in de pan schikken en zeker 5 minuten laten bakken. De onderkant moet goudbruin zijn en dan omkeren. Als de plakjes aan beide kanten mooi bruin zijn Japanse sojasaus toevoegen, een scheutje sesamolie, wat cayennepeper en een scheutje tomatencatchup. Goed roeren en de plakjes ermee bedekken.

IMG_4258 
 
Ondertussen in een wok/hapjespan op hoog vuur groenten wokken. Eigen keus, maar mooi is een combi van groen, rood, oranje en wit. Op de foto: Broccoli, wortel en rode paprika. Een ui, wat teentjes knoflook (naar smaak) en in volgorde van gaartijd wokken. Eerst de ui, dan bijv. wortel, dan broccoli en als allerlaatst de rode paprika. Als dat klaar is ook bij de groentes wat sojasaus, sesamolie, evt. wat water en iets pittigs als cayennepeper of chilies (gedroogd in zo'n draaimolen) en zout naar smaak. Rijst is inmiddels klaar. Over de rijst de groenten en de tofuplakjes. In een droge koekepan kun je evt. wat sesamzaad roosteren en dat er nog over heen strooien.

Hmmmm. Eet smakelijk!

6 gedachtes over “Koreaanse stijl tofu met groentes en rijst

  1. jes

    Leuk geschreven, Mom! Vandaag was Kris nog even bij de gymles van Niek. Aan het einde van de les mogen de kleuters even dansen en rondrennen op de wijs van ‘voetje voetje voetje wat ga je doen’. Niek vindt het rennen het leukst en sprint de dansende ballerina’s voorbij. Kris’ schreeuwt enthousiast vanaf de tribune: ‘Ik denk dat je hebt gewonnen, Niek!!!’

  2. Janke

    Wat is er speciaal aan Japanse soja saus ,Margreet?
    Hier heb je natuurlijk het probleem dat je geen Indonesische ketjap kunt krijgen.
    Khoop dat Japans meer op Amerikaans lijkt…

  3. margreet

    Japanse soja is gewoon zoute ketjap, waarschijnlijk de enige die je in de VS kunt krijgen, zoals Kikkoman? In Nederland denken mensen in de 1e plats aan de zoete soort, uit Indonesië, vandaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s