100 F en toen

IMG_3722 Elfje IMG_3753 IMG_3780
 

Het elfje is een van de kleindochters van vrienden  

                                
We slepen onszelf voorwaarts in de hitte van Philadelphia's buitenwijken, over de geasfalteerde wegen en (als we geluk hebben) korte stukken trottoir van betontegels, die op onvoorspelbare wijze opeens weer in het niets verdwijnen. En soms verdwalen we behoorlijk. (zie foto) Ik heb het over onze dagelijkse wandeling van 1 uur. Om de calorieën te verbranden van alle suikers en koolhydraten die we hier naar binnen werken, ondanks onze inspanningen gezond te eten, doen we een dagelijkse speedwalk van een uur of zo. Met plezier, want je zit hier in de VS nu eenmaal meer in de auto dus wat beweging is heerlijk. Ik moet toegeven dat fietsen ipv autorijden in Philadelphia voor mij geen optie zou zijn. Het is daar zeer heuvelachtig. En er is gewoon geen alternatief voor de auto. Boodschappen doen met een bus? Je hoort mensen nu wel zeggen dat er sinds de ramp in de golf van Mexico echt een verandering moet komen in het energiegebruik van de Amerikanen. De benzine moet duurder, de mensen die dicht bij winkels wonen moeten leren er heen te lopen enz. Maar de hele stadsontwikkeling is er zo op ingericht dat mensen naar de 'mall' gaan met hun auto, dat het minstens een generatie gaat duren voor dat patroon verandert. En zolang wij in Nederland nog de auto nemen voor de wekelijkse boodschappen (wij ook vaak) hebben we de Amerikanen weinig te verwijten. Het is een kwestie van mentaliteit, maar ook van logistiek en stadsontwikkeling!

En als het warmer is dan 95F ga ik ook anders denken over airco en dat soort energieverslindende apparaten.Allemensen wat een hitte.

We zijn inmiddels in Washington bij vrienden en het is hier nog een graadje warmer. We hebben de 100 gepasseerd, dat is min 30 gedeeld door 2 dan 35 graden, met een hoge luchtvochtigheid. Alles en iedereen heeft airco. Behalve het Koreaanse restaurant waar we met onze vrienden wilden gaan eten. het werd dus Japans, maar zoals ik al vermoedde met ook Koreaanse menus.

We hebben tijd doorgebracht in de 'echte' natuur, weg van de snelweg, zeg maar. Dat lukt hier niet zo snel maar de 'cabin' , waar we een dag en een nacht waren staat op een heuvel in het bos, en 35 meter steil naar beneden strekt zich de St. Lennard Creek uit, die weer uitkomt bij een rivier en de rivier leidt naar de Chesapeake Bay en de Bay mondt uit in de Atlantische oceaan. Er vloeit heel wat water dus voor het zeewater de 'creek' bereikt. Ik heb gezwommen in water dat 88 graden F was, dat is 27 C. Verfrissend? Nee, maar een beetje wind op je natte lijf geeft toch enige verkoeling…

Ik haat jetski's omdat ze zo'n beestachtig lawaai maken langs de kust van Scheveningen. Onze gastheer heeft er een, en ik moest natuurlijk mee voor een rit achterop. Toegegeven: het is heerlijk. Eerst maak je je de golven en daarover heen ga je weer bonk-bonk-bonk terug, het water schuimt  in schermen langs je oren en de wind legt je neus plat.  Een ervaring.

Vandaag naar de kerk geweest, 4th Presbyterian. Grote gemeente van meer dan 2000 leden, zeer goed georganiseerd, vooral voor gasten en nieuwe bezoekers. Het inspireert me om daar in onze eigen gemeente meer mee te doen. Wij zijn lichtelijk primitief en nogal passief in dat soort dingen. Nog zo naar binnen gericht en alles is zo vanzelfsprekend. Een piepklein voorbeeld. Wij hebben al een goeie stap gezet door na de dienst de kerkeraad niet te laten vertrekken maar beschikbaar te blijven voor vragen enz. Maar wie nieuw is weet niet wie de ouderlingen en diakenen zijn. Oplossing? De ouderlingen in deze kerk dragen een naamkaartje met hun functie erop. Dat maakt het zoveel makkelijker iemand aan te spreken! Amerikanen zijn meesters op het gebied van praktische gastvrijheid. Inspirerend.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

2 gedachten over “100 F en toen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: