Fighting a great battle

Even is het weer heel dichtbij gekomen. De zoon van vrienden benam zich onlangs het leven door voor de trein te springen. Als een donderslag bij heldere hemel, zo kwam het bericht bij de ouders binnen. Letterlijk. Ik hoor de predikant nog de woorden herhalen van de ouders tegen de politie, vol ongeloof en verbijstering: Onze A.? Weet u het zeker, onze A.?

Het moment waarop je de mededeling krijgt, dat is tegelijk het moment waarop je leven een wending neemt die nooit meer terug te draaien valt. Het gaat buiten je om, je weet het niet, want je bent verdoofd. Pas langzaam, heel langzaam gaat de betekenis doordringen en begin je de gevolgen te onderkennen.

Het is als een aardbeving, hoewel ik die nooit letterlijk heb meegemaakt. Maar mensen die ervaring hebben uit de eerste hand  vertellen dat een aardbeving je basisvertrouwen ondermijnt. De grond waarop je loopt en leeft, letterlijk de grond onder je voeten, wordt weggevaagd. De aarde beeft en golft en is niet meer het fundament wat het hoort te zijn. Zo trekt de zelfgekozen dood van een geliefde een scheur in je leven, een barst die wanneer je niet de zorg krijgt die nodig is, tot grote ontreddering kan leiden.

Volgens het Trimbos Instituut maken jaarlijks in Nederland gemiddeld 1500 mensen (1000 mannen en 500 vrouwen) een eind aan hun leven.

In totaal doen naar schatting 94.000 volwassenen jaarlijks een suïcidepoging. Daar bovenop blijken 410.000 mensen wel eens aan suïcide denken, veelal na een periode waarin zij last hebben gehad van psychische problemen.

In onze cultuur blijft via reclames en soapseries de indruk gewekt worden dat het leven 1 groot feest is, maar deze cijfers laten zien dat dit voor veel mensen beslist niet geldt. Zij kunnen er niet aan meedoen. Tel bij deze mensen ook nog eens alle nabije familie en vrienden op, dan kom je tot een indrukwekkend getal die de spreuk van Philo van Alexandrie eens te meer waar maakt: ‘Be kind for everyone you meet is fighting a great battle’.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Eén gedachte over “Fighting a great battle”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: