Gelukswijzer

Ik hou mijn geluk bij in een grafiek. Om de zoveel dagen zet ik in een schema op internet (anoniem) wat ik doe van uur tot uur en vervolgens kan ik dan op een schaal van ‘rot’ tot ‘geweldig’ aangeven hoe ik me erbij voelde. De volgende stap brengt me bij een grafiek die aangeeft hoe gelukkig ik was en hoe dat zich verhoudt tot anderen in vergelijkbare situaties. Dat zal dan leeftijd, geslacht, getrouwd met kinderen, werkeloos enz. zijn. Ik doe dit allemaal op de gelukswijzer.nl

Volgens de wijzer (een initiatief van de Radboudt Universiteit ism Uvit een grote zorgverzekeraar), kun je altijd gelukkiger worden dan je al bent, zeker als je merkt dat anderen in jouw situatie gelukkiger zijn. En als je weet wat jou gelukkig maakt kun je daar ook gerichter aan werken. Het kan je toekomstige keuzes richting geven bijvoorbeeld. En, heel belangrijk voor de ziektekostenverzekering, gelukkige mensen zijn minder ziek! Inmiddels weten we al dat de Denen gelukkiger zijn dan de Nederlanders. Flesje_geluk_2

Ik vond het hele concept zo bizar dat ik dacht, weet je wat, ik doe mee. Gewoon eens zien wat dit inhoudt. Mijn eerste probleem was dat je op de hele site nergens een definitie vindt van wat geluk nu precies is. Hoe definieer je geluk? Je lekker voelen? Goed in je vel zitten? Niet ziek zijn? Geen verdriet hebben? Geen moeilijke dingen meemaken? Ik ben er van uit gegaan dat met ‘geluk’ wel bedoeld zal worden wat in het normale spraakgebruik er onder verstaan wordt: je lekker voelen, een fijn gevoel hebben. Aan de hand daarvan geef ik mijn dagelijkse  bezigheden een cijfer. Maar ik loop voortdurend aan tegen het feit dat gevoelens heel vaak niet eenduidig zijn.

Opstaan. Hmmm. Niet zo moeilijk, een vijf of een zes. Eten. Ook niet moelijk, meestal wel een zeven of een acht. Van eten word ik gelukkig. Ha, mijn score schiet omhoog. Krantlezen? Komt niet voor als een apart item. En daar word ik nu juist zo gelukkig van. Een knik in mijn curve. Huishouden doen van 11 tot 12 uur. Was ik gelukkig? Jeetje, wat een vraag. Ik ervaar voldoening, maar heb ook tegelijk pijn in mijn botten en spieren. Ik zweet (waar ik een hekel aan heb) en mijn bloedsuiker begint te dalen. Maar de stofzuiger doet ‘rikketik’ wat betekent dat er weer veel vuil wordt opgezogen. Goede zaak. Ben ik nu gelukkig? Vooruit een zeven. Of ik ’s avonds hersteld ben van de dag. Vreemde vraag. De dag houdt bij mij pas op als ik naar bed ga. En dan ben ik moe, niet hersteld. Of ik uitgerust ben van de dag. Nee, bepaald niet. Zou dat mijn geluksscore slecht beinvloeden?

Het zal niemand verrassen wanneer ik beken lichtelijk sceptisch te zijn over de gelukswijzer.nl

de foto heb ik van www.eigen-stijl.nl geplukt

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

5 gedachten over “Gelukswijzer”

  1. De boekhandel staat toch voor het vrije woord en dus voor de vrijheid van mningsuiting ?
    Ik denk dat de fam. Paagman bang is voor een vermindering van hun omzet…

    Like

  2. Bijzonder heb ik mij verwonderd over het bericht op deze blog. Samen met mijn zus ben ik eigenaar en dagelijks leider van onze Haagse Boekhandel. 3e generatie in een familiebedrijf.

    Op de bewuste dag heb ik samen met mijn zus de meneer die namens de ChristenUnie bloembollen stond uit te delen, aangesproken.

    Ik vind het belangrijk te benadrukken dat wij hem niet hebben weggestuurd.

    Tevens hecht ik eraan te zeggen dat ik en mijn zus nimmer zullen stellen ‘dat iemand van de verkeerde partij is’.

    Het artikel op dit blog is tevens erg persoonlijk opgesteld en wij hebben meneer duidelijk niet persoonlijk aangesproken, maar enkel en alleen aangesproken op de standpunten van de partij die hij op dat moment vertegenwoordigde. Ik ken de bewuste meneer niet en neem hem persoonlijk niets kwalijk.

    In eerste instantie hebben wij hem aangesproken op het feit dat wij het vreemd vonden dat hij gratis bloembollen stond uit te delen op minder dan 2 meter afstand van een bloemenkraam. Dat is hetzelfde als gratis brood uitdelen voor de deur van een bakker. Dat zou de bakker niet leuk vinden. Wij weten niet of de bloemenman het wel of niet leuk vond, maar het verwonderde ons zeer en meneer gaf aan hier niet bij stil te hebben gestaan en niet over te hebben nagedacht.

    Tevens hebben wij hem aangesproken op het feit dat Paagman – die volgens bovenstaande blog ‘draait als een tierelier’, maar waarvan ik u kan verzekeren dat dit de dagelijkse inspanningen van mij en mijn zus minimaal nodig heeft – voor haar bestaansrecht zeer afhankelijk is van de mogelijkheid om op zondag open te gaan. Meneer stond natuurlijk niet voor niets op die hoek voor Paagman de Christenunie te promooten: dat is de drukste hoek van het winkelgebied en dat komt omdat Paagman daar gevestigd is. En hoe komt het dat Paagman zo succesvol is? Onder meer omdat zij als enige in dat winkelgebied op zondag open is.

    We hebben meneer dan ook voorgehouden dat wij het nogal opportunistisch vinden om enerzijds wel te profiteren van de populariteit van Paagman, maar het Paagman anderzijds buitengewoon moeilijk te maken door zich falikant te positioneren txe9gen de vrijheid om zelf als ondernemer te mogen beslissen om wel of niet op zondag geopend te zijn.

    Wij hebben meneer niet weggestuurd, maar hem wel aangesproken op deze dubbelzinnigheid.

    Exe9n van de reacties schrijft “Ik denk dat de fam. Paagman bang is voor een vermindering van hun omzet…” – ik kan dit van harte onderschrijven en bevestigen. Natuurlijk zijn wij bang voor de vermindering van omzet en onze 90 medewerkers zijn dat ook! Onze omzet is geen vakantiegeld, maar betalen we het salaris van onze medewerkers van, organiseren we talloze culturele evenementen van, zijn we klanten mee van dienst en maken we integraal onderdeel mee van uit van xe9xe9n van de beste winkelgebieden van Den Haag en leveren we een bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk.

    Beste Margreet, ik vind de blog die op deze website onderhouden best wel leuk een interessant, maar ben wel ernstig teleurgesteld in de vrijheid die wordt genomen om te ‘(ver)oordelen’.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.