Un prophète

Plaatje is slecht van kwaliteit. Dat kun je van de film niet zeggen. Un prophète is een indrukwekkende en bij tijden schokkende film. Het is een Franse gevangenisfilm. De negentienjarige Malik  (Tahar Rahim)van Arabische afkomst (Algerijns? Marokkaans?) moet van jeugddetentie naar de volwassen gevangenis. Hij komt daar schuchter en onzeker aan en houdt zich afzijdig. Hij wordt geronseld door een Corsicaanse gang van maffiosi onder leiding van de grijze, vaderlijk ogende Cesar (Niels Arestrup) die echter uiterst wreed is. Malik krijgt het “verzoek” voor de Corsicanen iemand te vermoorden. Weigeren is geen optie.

De moordscene is gruwelijk en je voelt je verbonden met Malik die in handen valt van deze moorddadige bende. Hij wordt zelf door hen mishandeld zo gauw er iets gebeurt dat hen niet zint. In de gevangenis vormen zich verschillende bendes. Malik draait niet mee met de ‘baardapen’ zoals de moslimbroeders worden genoemd door de Corsicanen.

De gevangenis wordt gerund door compleet corrupt personeel dat werkt voor de maffiabaas Cesar. Maliks poging om een gesprek met de directeur te krijgen om te voorkomen dat hij een medegevangene moet vermoorden komt hem duur te staan. Hij wordt volledig in elkaar geslagen ter waarschuwing.

Gaandeweg het verhaal zie je Malik groeien in zelfvertrouwen. Als hij dan gebruikt wordt door de maffia kan hij net zo goed er voor zichzelf ook een slaatje uit slaan. Hij organiseert een drugskoerier route vanuit de gevangenis met de hulp van contacten buiten de gevangenis.  De maffiabaas zorgt voor verlofdagen waarop Malik klusjes voor hem moet doen, maar hij gebruikt die tijd ook voor zichzelf.

De film is uiterst realistisch. Je hebt het gevoel naar een documentaire te kijken. De beelden van het gevangenisleven zijn grauw en grijs. Toch zie je Malik ook leren lezen en andere vakken bestuderen op de gevangenisschool. Zijn intelligentie krijgt daardoor steeds meer handvatten. Helaas is er behalve de misdaad en de corruptie geen andere bezigheid.

Het knappe van de film vind ik dat je vanaf het begin een sterke band voelt met Malik. Analfabeet, opgegroeid zonder ouders in een tehuis. Veroordeeld tot 6 jaar voor iets waar je niet achter komt en waarvan hij zelf zegt het niet gedaan te hebben en dan veroordeeld tot het leven in een nietsontziende wrede gevangenis samenleving. Is hij slachtoffer? Is hij evengoed dader als de maffiosi met hun wreedheid?

De film boeit vanaf begin tot eind. Heel mooi verfilmd, met geweldige acteurs. Wel gewelddadig. Bepaalde scenes kon ik niet aanzien, zo realistisch en bloederig.

Toch is het geen domme actiefilm, maar een indringend persoonlijk verhaal met thema’s die aandacht verdienen. Misdaad in de gevangenis, corruptie, zin en onzin van opleiding voor gedetineerden en de problemen van etnische minderheden die de gevangenis lijken te bevolken.

Advertenties

2 gedachten over “Un prophète

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s