CITO toets op de kleuterschool?

Spelende_kleutersfoto_anpIk ontplof bijna. Kleinzoon Niek (niet op de foto), mijn grote held en vriend met wie ik uitvoerige gesprekken heb, heeft een schoolrapport. Je leest het goed. RAPPORT! Waarop je zelfs onvoldoendes kunt halen! Een kind van vier met een RAPPORT? Heb ik iets gemist? Is er iets aan mij voorbij gegaan? Zijn kinderen van vier tegenwoordig geen kleuters meer die zonder enige prestatiedwang (waaronder ze nog genoeg te lijden krijgen) plakken, knippen, fantaseren en met Duplo en blokken spelen op school? Indiaantje en prinsesje? Piraatjes en elfjes? Tekenen en schilderen naar hartenlust? In de poppenhoek en de bouwhoek bezig zijn? Zitten de stumpertjes tegenwoordig al TESTEN te doen om ze zo vroeg mogelijk voor te bereiden op de universiteit? Zijn we nu doorgeslagen of lijkt dit maar zo?

Ik hap naar adem en de verontwaardiging stoomt uit mijn oren.
Mijn creatieve, dromerige, vol fantasie door het leven wandelende en rennende Niek, die ingewikkelde bouwwerken maakt en eindeloos schildert en tekent krijgt op z’n vierde cijfers voor taal en rekenen. En geen woord in het hele rapport over creativiteit en fantasie. Gelukkig wel over zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Daar is niks mee.

Ik heb de ouders van Niek al voorgesteld mee te gaan naar de ouderavond om eens even mijn oordeel over het rapportsysteem te geven maar dat vonden ze geen goed idee. Jammer 🙂

Onderwijkundigen die dit lezen: Hoe zit dat met die rapporten, is dat normaal? Een CITO toets op de KLEUTERSCHOOL?

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

5 gedachten over “CITO toets op de kleuterschool?”

 1. oh oh oh dat is toch niets ik vind dat en mens en vooral u moet blijven verzamelen dat hebben we samen heel wat gedaan en het is zo gezellig voor en prikkie en nieuwe kleding kast en en paar gave boeken die moeten niet nieuw zijn en dan al u theepotjes gaan die ook allemaal weg? ik heb u website op marktplaats nog niet gevonden? ik vond het trouwens heel gezellig de afgelopen keer dat ik op vissite was leuk ook om te zien dat jullie nieuwe poezen hebben. die staan toch niet op marktplaats he. kus en veel liefs hpj

  Like

 2. Ja hoor Margreet, toetsen voor kleuters zijn normaal, op school gaat dat speels via een clowntje dat leuke puzzels op de computer(!) met ze doet. Mijn oudste twee vinden toetsen op school net zo leuk als traktaties. En handig hoor, toetsen in de kleuterklas; zo kwam de juf er vorig jaar achter dat zij als juf wat harder moest trekken aan ruimtelijk inzicht vraagstukken. (In lekentaal; voor en achter oefenen met de kleuters.)
  Dus hoera voor de citotoetsen!

  Like

 3. Ik ben duidelijk van een andere generatie…:)
  Maar ik lees op internet toch ook wel verontruste geluiden van deskundigen over kleuters die te veel als basisschoolleerlingen worden gezien en behandeld. Ouders maken zich ook snel zorgen terwijl kinderen zo’n eigen tempo hebben in hun ontwikkeling, vooral nog op die leeftijd..Er kan dan al een competitie ontstaan onder de ouders of druk op het kind als het wat langzamer is. Ik ben wel wat sceptisch, hoor

  Like

 4. Margreet, je reactie kan ik mij heel goed voorstellen. In de toillet van het personeel hangt een krantenartikel (zelfs twee) over het onderwijs aan kleuters. De centrale vraag: Mogen kleuters nog kleuters zijn, mogen ze nog heerlijk spelen in plaats van…Gelukkig hebben wij nog echte kleuterjuffen. Wel moet er getoetst worden…tja van bovenhand krijg je het opgelegd. Tegenwoordig is de term in onderwijsland: opbrengstgericht werken…dus werk aan de winkel voor heel wat leerkrachten. Zorg dat de leerlingen in groep 8 bij de eindtoets goed scoren, anders ben je bij inspectie het haasje.
  Wij hebben rapporten, beschrijvend bij kleuters. Heerlijk! Zouden ze in alle groepen moeten doen. Een kind in zijn geheel nemen en niet afbranden op een onvoldoende oid.

  Ik kan hier ook wel een artikel over schrijven. Zelfs leerkrachten zijn wel eens hierover gefrustreerd.

  Gr. Jolien

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: