vier jaar en vele vragen

Img_2960Kleinzoon Niek heeft twee dagen bij ons gelogeerd en zich uitstekend vermaakt. Spelen met auto’s, lego, treinen en af en toe een potje gitaar of racen op de kar van broertje Kris die er niet was, hij heeft zich niet verveeld.

Tante Sas was er ook en het was al met al heel gezellig. Niek is een denkertje en je bent ook niet zo maar van hem af.

Spelend met het kerststalletje van de HEMA wilde hij weten wat het elfje deed bij de baby Jezus. Ik zei dat het geen elfje was maar een engel. Oh, zei Niek. Wat is dan een engel. En waar Img_2935wonen die? In de hemel? Waar is die dan? Heel ver weg? Kun je er dan met een ruimteschip heen? Nee? Met een raket dan? En waarom kon je de hemel dan niet zien? Bestaat een engel echt? En Img_2946_2elfjes dan? En waarom kwam er een engel bij baby Jezus en niet bij baby Kris (zijn broertje). Mijn antwoorden stelden hem niet tevreden. Ik zat op de rand van z’n bed en probeerde binnen zijn belevingswereld en die van zijn ouders te blijven, maar het kon zijn goedkeuring niet wegdragen. ‘Ik vind het maar een beetje raar, oma’ zei hij met een lichtelijk bezorgd gezicht omdat zijn oma in zulke wonderlijke dingen leek te geloven, ‘ga maar een liedje zingen’, besloot hij het gesprek. Toen zijn we ‘schaapje, schaapje heb je witte wol’ gaan zingen, die stonden immers ook bij het kerststalletje?

De volgende dag zijn we naar het strand gegaan, Niek’s favoriete plek. De zon scheen en de meeste sneeuw was verdwenen dus we konden eindelijk weer gewoon lopen. Wat een onbegaanbare wegen hebben we hier gehad, zeg. Geen fietspad of stoep was begaanbaar. En iedere zijstraat was een complete ijsbaan. In mijn perceptie werd er veel minder gestrooid dan vroeger. Of ben ik nu ook al in de fase van ‘ vroeger was alles beter’ aangeland, net als de koningin?

Ik verstuur ook vele ‘korte boodschapjes’ aan kinderen en vrienden. Maar dat staat echt contact niet in de weg, hoor. Het is wel zo dat wanneer SMS, mail en Hyves of Facebook het enige contact is wat een mens heeft, er iets ontspoord is, daar heeft Beatrix wel gelijk in. Maar ik vond het wat eenzijdig, haar boodschap op dat gebied. Beter vrienden op Facebook, dan de hele dag stilte en eenzaamheid. Toch?

Advertenties

3 gedachten over “vier jaar en vele vragen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s