4 maanden, 3 weken en 2 dagen – de film

Het is al een paar weken geleden maar ik wil deze film (uit 2007)nog even noemen. Cristian Mungiu’s is de regisseur. De film won een Gouden Palm op het festival van Cannes.

Een aangrijpende film die zich afspeelt in het Roemenië van Ceausescu, in de tachtiger jaren. Een studente is zwanger en wil het kind laten weghalen. In Roemenië was dit strikt verboden dus alle abortussen zijn illegaal en gevaarlijk omdat je gearresteerd kunt worden en gevangenisstraf kunt krijgen. Een vriendin en medestudente helpt haar bij het regelen van een locatie, het bij elkaar krijgen van het geld en een aborteur. De laatste maakt op een schokkende manier misbruik van de situatie. Er wordt ontzettend goed en overtuigend geacteerd. De sfeer in de film is zo grijs en grauw, zo helemaal passend bij een communistisch land dat alleen maar geld steekt in het leger en eigen zakken van de leiders spekt. Iedereen is arm, en iedereen is schichtig. De straten zijn nauwelijks verlicht, in de huizen hangen alleen TL buizen.

Het meest aangrijpend verfilmd is de onvoorwaardelijke vriendschap van de beide meisjes, ondanks alles wat er gebeurt. En ook de wijze waarop de abortus, hoe gewoon blijkbaar ook, toch als een zeer ingrijpende gebeurtenis ervaren wordt en de foetus niet als een hoopje slijm of weefsel wordt beschouwd. Het is geen anti- en ook geen pro-abortus film. Het is een realistische film die laat zien wat dit allemaal doet met en betekent voor de betrokkenen, levend in een land waar geen vrijheid is om te zoeken naar betere alternatieven.

Advertenties

5 gedachten over “4 maanden, 3 weken en 2 dagen – de film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s