Paagman gekwetst door ChristenUnie campagne

PaagmanNou, het woord kwetsen heeft er weer een nieuwe lading bij. Volkomen onbewust van de pijn die hij veroorzaakte stond man Kim zaterdag jl. op de hoek van de Frederik Hendriklaan, naast de bloemenstal en boekhandel Paagman, campagne te voeren voor de ChristenUnie Den Haag. Hij had een mand met bloembollen, kaartjes met de boodschap dat de ChristenUnie de stad tot bloei wil brengen en foldertjes. Verder, voor de kleintjes, ballonnen met het ChristenUnie logo erop.Cu_ballonnen

Alles loopt goed. Het regent niet, de zon schijnt zelfs af en toe, sommige mensen nemen wel een bloembol aan, anderen weigeren, de een beleefder dan de ander, maar Kim heeft er schik in. Vooral de verschillende reacties van mensen vermaken hem. Nooit snel persoonlijk gekwetst kan hij wel tegen de weigeraars en dringt zelfs af en toe aan: ‘…voor in de tuin!’, ‘ik heb geen tuin.’ ‘Gratis!’, wat een vrouw de hartekreet ontlokt: ‘ Niks is gratis in dit rotleven!’ De kinderen krijgen een ballon, waaraan Kim hoogstpersoonlijk thuis een geel draadje wol heeft geknoopt.

Dan komen er een vrouw en een man op hem af. Kim grijpt al naar zijn bloembol en foldertje, maar het gesprek loopt anders: ‘Meneer u kwetst ons’, zegt het stel. Kim vertelt later dat zijn eerste reactie was om te lachen. Is dit een grapje? Maar nee, het stel is bloedserieus. ‘We verzoeken u om niet hier te blijven staan voor onze boekhandel’. Het blijken de eigenaar de heer Paagman zelf en zijn zus. ‘Uw positie over de zondagsluiting van winkels zou voor ons desastreus uitpakken, daarom kwetst u ons door hier te staan’. ‘Maar’, werpt Kim tegen, ‘de FNV en de SP zijn ook tegen, niet alleen de ChristenUnie!’ ‘Die zouden we ook vragen weg te gaan’.

Kim verdedigt zich nog wat, beroept zich op zijn recht om op de openbare stoep voor zijn politieke overtuiging uit te komen, brengt nog naar voren dat hij zelf vaste klant is bij Paagman, maar hoe verzet je je tegen een gekwetste medeburger? Kim ruimt het veld, iemand kwetsen is nou niet iets waar je op uit bent tijdens een vriendelijke bloembollen campagne in je stad.

Maar achteraf denk je, wat is dit nu voor onzin eigenlijk? De eigenaar van een boekhandel in het Statenkwartier van Den Haag, die draait als een tierelier, komt iemand van de, in zijn ogen, verkeerde partij vragen zich uit zijn blikveld te verwijderen.

Reageer en laat me weten wat je er van vindt. Terecht of niet?

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

11 gedachten over “Paagman gekwetst door ChristenUnie campagne”

 1. Het was een fantastische tijd voor mij ondanks het ‘schamele zakgeld’! Leuke foto’s! Wie is het donkere meisje vooraan op de bovenste foto? Ik neem aan dat Jentine toen nog niet haar haar verfde…

  Like

 2. Het was voor mij een fantastische tijd ondanks het ‘schamele zakgeld’!
  Leuke foto’s! Wie is het donkere meisje vooraan op de bovenste foto? Ik neem aan dat Jentine toen nog niet haar haar verfde …

  Like

 3. Dat was Roshini Ebenezer, dochter van een Indiase student van Kim en Niek. Zij heeft ook nog een blauwe maandag meegedraaid. Toen waren we een echte internationale school

  Like

 4. De boekhandel staat toch voor het vrije woord en dus voor de vrijheid van mningsuiting ?
  Ik denk dat de fam. Paagman bang is voor een vermindering van hun omzet…

  Like

 5. Bijzonder heb ik mij verwonderd over het bericht op deze blog. Samen met mijn zus ben ik eigenaar en dagelijks leider van onze Haagse Boekhandel. 3e generatie in een familiebedrijf.

  Op de bewuste dag heb ik samen met mijn zus de meneer die namens de ChristenUnie bloembollen stond uit te delen, aangesproken.

  Ik vind het belangrijk te benadrukken dat wij hem niet hebben weggestuurd.

  Tevens hecht ik eraan te zeggen dat ik en mijn zus nimmer zullen stellen ‘dat iemand van de verkeerde partij is’.

  Het artikel op dit blog is tevens erg persoonlijk opgesteld en wij hebben meneer duidelijk niet persoonlijk aangesproken, maar enkel en alleen aangesproken op de standpunten van de partij die hij op dat moment vertegenwoordigde. Ik ken de bewuste meneer niet en neem hem persoonlijk niets kwalijk.

  In eerste instantie hebben wij hem aangesproken op het feit dat wij het vreemd vonden dat hij gratis bloembollen stond uit te delen op minder dan 2 meter afstand van een bloemenkraam. Dat is hetzelfde als gratis brood uitdelen voor de deur van een bakker. Dat zou de bakker niet leuk vinden. Wij weten niet of de bloemenman het wel of niet leuk vond, maar het verwonderde ons zeer en meneer gaf aan hier niet bij stil te hebben gestaan en niet over te hebben nagedacht.

  Tevens hebben wij hem aangesproken op het feit dat Paagman – die volgens bovenstaande blog ‘draait als een tierelier’, maar waarvan ik u kan verzekeren dat dit de dagelijkse inspanningen van mij en mijn zus minimaal nodig heeft – voor haar bestaansrecht zeer afhankelijk is van de mogelijkheid om op zondag open te gaan. Meneer stond natuurlijk niet voor niets op die hoek voor Paagman de Christenunie te promooten: dat is de drukste hoek van het winkelgebied en dat komt omdat Paagman daar gevestigd is. En hoe komt het dat Paagman zo succesvol is? Onder meer omdat zij als enige in dat winkelgebied op zondag open is.

  We hebben meneer dan ook voorgehouden dat wij het nogal opportunistisch vinden om enerzijds wel te profiteren van de populariteit van Paagman, maar het Paagman anderzijds buitengewoon moeilijk te maken door zich falikant te positioneren tégen de vrijheid om zelf als ondernemer te mogen beslissen om wel of niet op zondag geopend te zijn.

  Wij hebben meneer niet weggestuurd, maar hem wel aangesproken op deze dubbelzinnigheid.

  Eén van de reacties schrijft “Ik denk dat de fam. Paagman bang is voor een vermindering van hun omzet…” – ik kan dit van harte onderschrijven en bevestigen. Natuurlijk zijn wij bang voor de vermindering van omzet en onze 90 medewerkers zijn dat ook! Onze omzet is geen vakantiegeld, maar betalen we het salaris van onze medewerkers van, organiseren we talloze culturele evenementen van, zijn we klanten mee van dienst en maken we integraal onderdeel mee van uit van één van de beste winkelgebieden van Den Haag en leveren we een bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk.

  Beste Margreet, ik vind de blog die op deze website onderhouden best wel leuk een interessant, maar ben wel ernstig teleurgesteld in de vrijheid die wordt genomen om te ‘(ver)oordelen’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: