Ruinerwold, Giethoorn, Meppel en de magische taal van de makelaar

Img_2367Stadhuis2_meppelDe bruiloft van Kees, een goeie vriend van de familie uit onze Korea-tijd, met Else, was in Ruinerwold, ver genoeg om een hotel te regelen in de buurt. Het werd Giethoorn. Na een lange dag, met aan het eind een heerlijke afsluiter van 80 en 90er jaren muziek en dans, vertrokken we richting Giethoorn. In de hoop daar in ons bed te vallen en een lange nacht te maken. We hadden echter buiten de kermis gerekend die de Giethoornse bevolking wat welkome afleiding bezorgde van het eeuwige geroei en gegondel in het water. Men kreeg nu de kans in gondels hoog boven de grond te zwieren. Prima. Wat erger was dat er ’s avonds een band stond te spelen voor de verzamelde jeugd van Giethoorn die van de burgemeester een vergunning had gekregen om tot 01.30 ouwe hits te kwelen. Heel hard. Tegenover ons hotel. Slapen lukte dus pas na 2 uur.

De volgende morgen zijn we met zoon Lukas en Ravinia en dochter Suzy naar Meppel gereden. 30 jaar geleden hebben we er een korte periode van 5 maanden gewoond, vlak voor ons vertrek naar Zuid Korea. We woonden er net lang genoeg voor Lukas om er geboren te worden. Het is dus zijn geboortestad al wordt hij daar niet erg enthousiast van.

Maar zo dichtbij als we nu waren was het toch een leuke gelegenheid om zijn geboortehuis eens te bekijken. Ik herinnerde me een vrijstaand huis, enigzins verwaarloosd met een kleine achtertuin, waar ik hoogzwanger nog een nestje ging bouwen met de immer aanwezige tweedehands meubelen. Na 3 weken kondigde Lukas zich op een zonnige ochtend aan en werd in de slaapkamer 1 hoog voor geboren. Zodoende krijg je toch een band met een huis, ook al woon je er maar kort.

Geboortehuis_luuk

Er_is_niets_veranderd_2 Img_2419Img_2420Img_2422_2                                          

we hebben nog even geoefend met Lukas als baby…:)

Tot mijn verbazing stond het er nog net zo. Alsof de tijd had stil gestaan. Alleen meer verwaarloosd. Het stond te koop en was onbewoond, dus we hebben ons toegang tot het achtertuintje verschaft om wat beter rond te neuzen. Wat een zooi vonden we. Jammer van het huis. We gisten naar de prijs. Zou het nog op te knappen zijn? Meer dan 150.000 zou het niet kosten en voor 50.000 zou je een heel eind komen met renovatie. Maar ja Meppel is ver weg.

Thuisgekomen toch uit nieuwsgierigheid op Funda gekeken. Tot mijn verbijstering is er een makelaar die voor de bouwval 259.000 euro durft te vragen. Er was in het hele huis geen steek veranderd in 30 jaar tijd. Het  badkamertje had nog exact dezelfde donkerbruine tegels als toen. De schrootjes in de woonkamer die toen zo populair waren, de geiser in de keuken, de keuken zelf. ‘Karakteristieke uitstraling’, ‘jaren 30 stijl’ staat dan in de omschrijving…. Aa’muhoela. De dakgoten zijn verrot, het is een brakke boel en er is niet eens CV aangelegd! Makelaarstaal is verkooptaal= a bunch of baloney!

4 gedachten over “Ruinerwold, Giethoorn, Meppel en de magische taal van de makelaar

  1. Frouckje

    Gaaf. Van harte gefeliciteerd. We waren oorspronkelijk van plan te komen, maar helaas lukte het uiteindelijk toch niet. wel leuk om via internet op allerlei manieren toch op de hoogte te zijn!

    Like

  2. Lukas

    We hebben er enorm van genoten! Groeten vanaf een heerlijk terrasje in Curacao, waar we de beroemde pontjesbrug, ooit gebouwd door Ravinia’s opa Graafland, net zien open en dicht gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s