Dansende Jesaja

In de 12e eeuwse abdij hier in het dorp Souillac kwamen we een prachtig oud Romaans beeldhouwwerk tegen van een dansende Jesaja. Luisterend naar een Duitse gids die uitleg gaf over de ouderdom er van en het vakmanschap van de beeldhouwer raakten we geboeid door de ongewone houding van de profeet. Afb001

Zijn voeten raken de vloer amper en zijn mantel zwiept bijna langs demuur, hij lijkt een gat in de lucht te springen van vreugde. We zijnzelf net Jesaja aan het lezen en zitten nog midden in de zwarteoordelen die hij uitspreekt over het ontrouwe Israel. De Duitse gidslas ter plekke hoofdstuk 9 voor:  Want een Kind is ons geboren enz. enlegde uit dat de beeldhouwer Jesaja’s blijdschap voorstelde alsof hij zijn profetie vervuld zag.
Thuis hebben we er hoofdstuk 40 nog bij opgeslagen, dat beroemde hoofdstuk uit de Messiah: -Comfort ye-, and, -you who bring good tidings-.

In Rocamadour hebben we nog zo’n oude 12e eeuwse abdij bezocht. Een pelgrimsplaats op een van de routes op weg naar Compostella. Indrukwekkend altijd om zulke oude plekken te bezoeken. Img_1810Img_1837

Advertenties

4 gedachten over “Dansende Jesaja

  1. fenna t.

    Nog een tip: Zorg dat je twee overhemden hebt. Je zult zien dat het eerste kopje koffie er overheen gaat als je geen reserve hebt.
    Heel veel sterkte en vooral plezier met de voorbereidingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s