Met de trein

Om dochter Jes en Dos even time-out van twee voortdurend in elkaars weg zittende broertjes te geven, bleef kleinzoon Niek van zondag op maandag in Scheveningen. ’s Middags mee naar de kerk waar hij doodstil en ernstig alles onderging. Zelfs de inleiding van de preek had hij in zich opgenomen want de volgende dag, op weg naar huis in de auto van zijn pappa ging hij terugvertellen wat ‘die merreer in opa’s kark over Tick Tack en Tock’ verteld had. Tot mijn stomme verbazing, trouwens.

Maandag heb ik hem met de trein naar huis gebracht. Tot station Maarn, want daar stond Niek’s pappa Dos ons op te wachten. Een heel avontuur voor Niek. ’s Ochtends vroeg hij al direct wanneer de tram ging. Ik realiseerde me dat er wel wat afleiding moest komen.

Eerst hebben we toen allemaal brieven gemaakt. Niek maakte de tekening, hele uitgebreide van treinen en hijskranen, met veel oog voor detail, die we vervolgens in een envelop stopten en beplakten met een postzegel.. Zieke oma Tonny, tante Suus, die niet bij de kerst kon zijn, mamma en pappa en oom Lukas kregen allemaal een tekening. Dat nam wel wat tijd in beslag. Om 13.30 gingen we dan eindelijk op weg, eerst met de tram. Niek heeft veel verstand van trams en treinen en wat dies meer zij, want hij merkte al gelijk op dat tramrails anders waren dan treinrails. Hmm, nu je het zegt..

In de trein koos Niek voor de bovenste verdieping en kwamen we naast een moeder te zitten met 2 dochtertjes, van wie de jongste ongeveer Niek’s leeftijd had. Niek heeft het eerste half uur zich vermaakt door ongegeneerd te staren naar dit fenomeen van 2 zusjes. Ik had hem erop attent gemaakt, niet 2 broertjes, zoals bij hem, maar 2 zusjes. Dat had duidelijk indruk gemaakt. In de volgende dagen kwamen de 2 zusjes steeds terug in zijn uitgebreide treincomposites.  Met vrolijke staartjes, die alle mensen overigens krijgen wanneer Niek ze tekent. Een bepaald vrolijke haardos.

Het 3 jarige zusje beledigde hem op een gegeven moment wel. Niek zei tegen mij dat hij een vliegtuig ging tekenen. Waarop het meisje reageerde door tegen haar moeder te zeggen dat dit geen vliegtuig was waarin we zaten. Nee, zei de moeder, hij gaat er eentje tekenen.  Niek keek mij aan met die blik waarmee mannen kijken wanneer meisjes domme opmerkingen maken…

In Utrecht moesten we overstappen. Daar hadden we 5 minuten voor om van perron 19 naar perron 14 te komen. Ampele tijd met mijn tempo, maar voor m’n gevoel wat krapjes met een 3-jarige die denkt dat we weg lopen van de trein en alleen maar in een ‘arrere trein’ wil en dus op de rem stapt. Enigszins hem tegen zijn wil voortslepend hebben we de sprinter naar Rhenen op tijd gehaald. Daar begon het toch wat lang te duren en moesten de mee gebrachte etenswaren ter verdrijving van een dreigende verveling genuttigd.

Op het perron van Maarn sprong Niek van enthousiasme bijna met een boog in de armen van Dos: Hallo pappa, ik ben met de tram en de trein en nog een trein geweest!!

Thuis had hij even tijd om over te schakelen voor broertje Kris hem even enthousiast begroette als Niek hem. Maar ja toen begon natuurlijk wel weer het harde leven van delen en samenleven.

Kris is nu 1 jaar en een heel stuk gegroeid in bewustzijn. Hij begrijpt heel goed wanneer je ‘nee’ zegt, maar wat hij met dit begrip doet is nog maar afwachten. TV, CD’s, en wat z’n grijpgrage vingertjes maar pakken willen zijn niet veilg nog. Kruip, kruip, halve stop, zitten, omkijken, lachen, kruip kruip, volle stop,omkijken, zitten, terugkijken, nog’s kijken en met volle vaart richting het verboden gebied. Het spannendste spel wat je bedenken kunt.

               

Advertenties

3 gedachten over “Met de trein

 1. Londa Teekens

  Dag Margreet,

  Heel mooi geworden zeg! Ik heb gehoord van de verbouwing en was wel nieuwsgierig…
  Paar woorden die de foto’s zo bij mij oproepen: sober, hartelijk, eenvoud, modern, rust.
  Gelukkig is het allemaal maar uiterlijk (niet onbelangrijk), maar wel van tijdelijke waarde. Dat mag rust geven aan alle mensen: die het mooi vinden en minder mooi.

  Hartelijke groet uit Zwolle!

  Londa Teekens (oud-kerklid)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s