Reason for God

Rug is een stuk beter, de misselijkheid is verdwenen, ik leef weer! Vandaag zelfs de hele dag gewerkt.

Gisteravond kon ik zelfs weer gastvrouw zijn voor onze Kelleravond. We hebben 5 avonden georganiseerd over een boek van Tim Keller: Reason for God, of: In alle redelijkheid, christelijk geloof voor sceptici.

Als Keep the Faith proberen we ieder jaar thema-avonden te beleggen over (christelijk)geloof en twijfel of (christelijk)geloof en kritiek erop en hoe houdbaar die kritiek dan is. Het is een manier van bezig zijn met geloven die me aanspreekt omdat ik niet zo breed in de grootse gevoelens en emoties zit, dus meer heb aan argumenten en denkwerk. Bevestigd zien dat de schepping persoonlijk is en bedacht door een Persoon die Zijn nek Samenloopvoorhoop240_2uitsteekt door Zelf naar de wereld te komen om de rottigheid ervan te ondergaan, geeft dan wel een sterke hoop. Het zal ooit echt goed gaan komen, omdat Jezus er was en overwonnen heeft.

bron:www.ffcms.nl/klanten/svh/

Geloven is moeilijk. Maar als je het omdraait net zo goed. Niet-geloven is ook moeilijk. Ik sprak vandaag met een collega die een poos dacht een ernstige ziekte te hebben. Dat het leven zou eindigen in het niets en in leegte was voor die persoon, die niet gelooft, heel zwaar. Alle geloof is moeilijk. Wie niet gelooft in een Persoonlijk begin, een persoonlijke God, een geschiedenis die in Zijn hand ligt en geleid wordt, gelooft wel in toeval, willekeur en tja, wat? Dat is nog veel moeilijker, lijkt me.

Onze avonden leiden altijd tot hele interessante gesprekken. Het onderwerp gisteravond was: hoe kan God toestaan dat er een hel is? Het hoofdstuk handelt over alle vragen en bezwaren die er zijn bij niet-christenen (en bij gelovigen!) over oordeel, hel, redding, verloren gaan enz. Geen ‘light’ onderwerp, to say the least..

Keller citeert C.S. Lewis die een originele visie heeft op het onderwerp. Hel, zegt hij,  is de plaats waar God niet is met Zijn liefdevolle aanwezigheid. Hemel is de plaats waar de gelovige God ten volle kent zoals Hij ons kent, dus heel diep en existentieel. Dat begint al hier op aarde. Zo begint hel ook daar waar mensen kiezen voor een God-loos leven. Zoals de hemel de vervulling is van een richting die we inslaan,zo is de hel ook de finale uitkomst van een weg die we hier kiezen.
CS.Lewis zegt: "Hell is the place where we don’t say to God: Your will be done, but where God says to us your will be done." Als we vrijheid willen, dan is hel dus de ultieme vrijheid.

Opmerkelijk in het verhaal in de Bijbel over de rijke man en de arme Lazarus is dat wanneer de rijke man vanuit de hel Lazarus ziet bij Abraham hij geen enkele vorm van spijt heeft, en zelfs Lazarus opnieuw voor zijn karretje wil spannen als loopjongen. Hij heeft helemaal niet door dat de verhoudingen totaal veranderd zijn. Is dus nog net zo zelfgericht als daarvoor.

Road1_3 Ik ben ervan overtuigd dat mensen die het goede zoeken op een goeie dag God tegenkomen op hun pad. Van die ontmoeting hangt het af – welke richting slaan we uit.

Niemand wordt lukraak afgeserveerd zoals de christelijke leer over de hel soms onterecht wordt voorgesteld.

Het is ook geen kwestie van de juiste formule spreken en ‘sesam open u’. Niet de juiste dingen doen. Niet de juiste regels volgen. Volgens de Bijbel is de weg een persoon, Jezus Zelf.

Het is ‘God zoeken, of we Hem al tastend vinden mogen, hoewel Hij niet ver van ieder van ons is’, Handelingen 17-27 (In het Engels vind ik de tekst nog mooier: so that men would  seek him and perhaps reach out for him and find him, thuogh he is not far from each one of us)

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

3 gedachten over “Reason for God”

  1. Hai Margreet,
    Ik wist door je ‘bananenglijpartij’nog van je weblog, ben weer eens een kijkje gaan nemen. Je schrijft erg mooi, vooral over je geloof. Lekker nuchter, door je ‘Reason for God’ heb ik het boek van Tim Keller gekocht. Even een rare blik van het thuisfront, maar hij is wel wat gewend van mij. Ben gelijk aan het lezen geslagen, en hoor mezelf steeds hardop mee commentaar geven met de bijbel ernaast om alles op te zoeken. Spannend, ik lees de bijbel voor het eerst heel anders……
    groet van Daphne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: