Sinterklaas

Redelijk rustig zet Niek thuis zijn op de crèche gemaakte Zwarte Pietemuts op. Hij is nog niet zo lang wakker en is eerlijk gezegd nog niet helemaal in de stemming. Als ik zijn muts bewonder zegt hij dat het geen Zwartepietemuts is, "het is een brandweermuts" (de muts heeft felrood crepepapier). Afb001OK,ook goed.

We lopen langzaam richting het stadhuis in Woudenberg. Onderweg komen we toevallig Sinterklaas tegen met zijn Pieten, net als wij op weg naar de burgemeester. Alleen zit hij in een koets. De Pieten zijn jolig en ik mag ze op de foto zetten.Niek kijkt zwijgend toe en wuift aarzelend naar de Sint. AfbpietenHij is diep onder de indruk, met name van de grote handschoenen van Sint. Hij bekijkt zijn eigen handjes en komt tot de conclusie dat die nog wel erg klein zijn vergeleken met die van de Goedheiligman.

We lopen verder en komen bij het stadhuis. Niek zit inmiddels op Opa’s schouders en heeft goed uitzicht. De plaatselijkeAfb007_3 fanfare Fidelio speelt de longen uit hun lijf. De dirigent bestijgt het bordes om de kinderen te leiden in de zang en even lijkt het of het Leger des Heils er bij aanwezig is, zo lijken de kostuums op elkaar. Niek zingt Sinterklaas Kapoentje, en raakt even Afb005_2heel goed bij de les wanneer Sint het bordes beklimt. Met grote ogen en zijn vinger in de lucht deelt hij mee dat Sint nu een trein bij zich heeft. Oeps, dat kon nog een teleurstelling worden. Niek heeft al weken geleden zijn lijstje bekend gemaakt en het verschil tussen wensen en feiten is nog een moeilijk te begrijpen complicatie. Sint heeft gewoon die trein.

‘Gaat Sint nu weer weg?’, vraagt hij dan ook met een teleurgesteld stemmetje als Sint begint aan zijn tocht door het dorp. Zijn gezichtje betrekt. Pappa en mamma realiseren zich dat hier snel wijsheid geboden is. Pappa brengt het rationeel: ‘Sint gaat nu eerst naar andere kinderen en over een poosje komt hij bij jou’. Hmmm, diep wordt er nagedacht. ‘En kijk eens wat ik hier heb’, probeert mamma het met gevoel, ‘een chocolade Sint’, uit voorzorg in haar zak gestoken. Mamma’s denken overal aan…Niek is weer even afgeleid.

Later tijdens de koffie smikkelt hij van de chocolade Sint en lijkt verzoend met de gedachte dat het nog even gaat duren voor de trein arriveert. Hoeveel tijdsbesef heeft een 3-jarige? de aandacht gaat voorlopig naar de schoen van ’s avonds, de wortel, en het bakje water voor het paard. Allemaal de eerste keer, dus spannend.
Maar Niek blijft er redelijk kalm onder. Het zal zijn tijd wel duren.Afb004
Afb008
Kris bekijkt het allemaal nog van een afstand. Hij geniet van opa’s slagroom..

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Eén gedachte over “Sinterklaas”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: