Prins Caspian

Princecaspian1Gisteravond Prins Caspian gezien, een verfilmd deel (geinspireerd op de serie sprookjes over het land Narnia van de Engelse schrijver C.S.Lewis (gestorven in 1963).

Narnia zucht onder de dictatuur van Miraz, de moordenaar van de echte koning van Narnia, Caspian IX. Caspian en zijn voorouders zijn Telmarijnen uit Telmar en hebben een oosters uiterlijk, afstammelingen van zeepiraten als ze zijn. Eeuwen geleden hebben ze Narnia veroverd. De sprekende dieren hebben zich diep in het Zwarte Bos teruggetrokken, de sprekende bomen zijn stil geworden. De 4 Engelse kinderen die in dit Andere Land koningen en koninginnen waren zijn in Engeland op weg naar school als ze het land Narnia weer binnengetrokken worden en daar merken ze dat er honderden jaren zijn verstreken sinds zij daar waren. Ze zijn duidelijk geroepen om de Narnians te redden van de onderdrukking. Maar hoe? Aslan, de goede Leeuw die over grote krachten beschikt en de kinderen stuurt om Narnia, zijn schepping, te helpen, laat zich niet makkelijk zien. Het komt dus aan op gezond verstand maar ook op vertrouwen dat Aslan zal leiden. Dat vertrouwen is het moeilijkst. Lucy, het jongste meisje, ziet Aslan wel, maar durft niet te doen wat hij opdraagt omdat de anderen sceptisch zijn en andere wegen kiezen. Na veel strijd en teleurstelling komt aslan dan toch met zijn hulp wanneer Lucy de moed verzamelt om hem alleen te zoeken, in opdracht ook van de anderen.

Mooie film. Ik vind de leeuw Aslan geslaagd in de zin dat ik me verwonder over de prachtigeAslan4 gelaatsuitdrukkingen die ze deze computercreatie (neem ik aan..) kunnen geven. Als messias figuur heeft hij in zijn ogen expressies als erbarmen, humor, toorn. Heel  overtuigend.

Er wordt veel gevochten in de film, een beetje in de stijl van Lord of theCaspiansword_1169215439 Rings. M.i. teveel. maar wel spannend. De kinderen/koningen/koninginnen acteren niet zo sterk, maar niet zo slecht dat het hindert vind ik. Lucy vind ik net als in de vorige film heel geloofwaardig.

Het oorspronkelijke verhaal is duidelijk een paralel met hoe God omgaat met Zijn schepping en toch kun je het boek lezen en de film zien zonder dat expliciet te zien. Maar de sfeer van heldendom, opoffering, volharding en doorzettingsvermogen is heel opbouwend en inspirerend.

Gaan zien dus. Je komt er gesterkt weer vandaan.

 

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

2 gedachten over “Prins Caspian”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: