roots, nageslacht en crisis

Eindelijk gaat het er dan van komen:Kim gaat naar Puerto Rico, het land van z’n grootouders van moeders kant. Juan en Carmen Matos.

In de 20er jaren van de 20e eeuw van Puerto Rico naar Amerika verhuisd, het land van de ongekende mogelijkheden. Juan kwam uit een grote en niet rijke boerenfamilie. Carmen kwam uit een meer gegoede familie. Ze raakten verliefd maar de familie van Carmen was er zeer op tegen dat ze beneden haar stand zou trouwen.

Ze werd naar familie in de VS gestuurd. Juan volgde haar en uiteindelijk is het goed gekomen en zijn ze getrouwd. Samen kregen ze Blanca, Kim’s moeder en Woody, een 1 jaar jongere broer. Juan en Carmen waren Spaanstalig en spraken tot hun dood gebrekkig Engels met een zwaar Spaans accent. Ik heb ze regelmatig ontmoet. Sterke mensen, die ver over de 80 geworden zijn. Het was onmogelijk Amerika te bezoeken en niet bij hen langs te gaan in New York. Ze waren verzot op hun kleinkinderen en het brak hun hart ze lang niet te zien.

Apetrots waren ze op hun achterkleinkinderen. Alle vier onze kinderen hebben ze nog ontmoet. Geweldig. Als we daar logeerden moesten we wel een offer brengen. Mijn schoonopa weigerde iedere vorm van huishoudelijke hulp en het huis raakte dus langzaam maar zeker vervuild. Edoch, ik ben achteraf heel blij dat we ons daar dan toch overheen gezet hebben en hen de vreugde van familiehereniging gegund hebben. Er was soms wel lichte doch besliste druk van Kim’s moeder voor nodig, maar goed.

Het waren hartelijke mensen die ons volstopten met eten en over mij zeiden tegen Kim: she is nice but she is so tall!

Grandpa was een echte Spanjaard om te zien, donker en met krachtige gelaatstrekken, met een heel trots en dus eigenwijs karakter. Heel dominant in de oude traditie. Daar heeft mijn schoonmoeder wel onder geleden. Grandma daarentegen was een donkerblonde schone, met grijsblauwe ogen. Heel bijzonder met zo’n Mediterrane achtergrond. Ze was vriendelijk en heel zorgzaam.

Mijn schoonmoeder is nooit in het geboorteland van haar ouders geweest. Ze spreekt wel vloeiend Spaans en heeft als tolk op de rechtbank in Boston gewerkt. Nu het nog kan wordt het hoog tijd haar roots te gaan zoeken.

En zo gaat er in mei een groepje van de familie richting San Juan in Puerto Rico.Van de Dutch Batteaus gaan Kim en Lukas met Ravinia. Ik zag het niet zitten om voor 1 week zo’n reis te maken en daan weer gelijk volop aan het werk te moeten. Wel jammer aan een kant. Maar er komt misschien nog wel eens een kans.

Trouwens, nog maar 4 weekjes en ik hoop weer oma te worden!!!! We zijn zo benieuwd met z’n allen wat het dit keer zal worden, jongen of meisje?

De laatste loodjes beginnen Jes wel zwaar te wegen. Vannacht was Niek voor het eerst bij oma Engelaar blijven slapen, alvast om te wennen voor tijdens de geboorte. Het ventje houdt niet van onverwachte dingen, dus langzame gewenning is een heel verstandige zet. Jes en Dos zaten een beetje verdwaasd alleen op de bank, zei Dos. Het is de tweede keer nog maar in bijna drie jaar dat hij er een nachtje niet is, dus vreemd is het dan wel, hoor. Ik weet dat gevoel nog wel terug te halen van vervreemding. Als je kinderen er zijn denk je, oh had ik maar eens een dag voor mezelf, en als ze weg zijn kun je niet wachten tot ze er weer zijn, zo leeg en kil voelt het. Tja, de dilemmas van het ouderschap.

En alweer is het ontslagrecht bijna de reden tot crisis geweest en opnieuw is er een toverformule gevonden om de koorts te onderdrukken. Mensen hoe gaat dit aflopen? Goed nieuws is dat de ChristenUnie niet veel te verliezen heeft, wij staan in alle peilingen op winst itt PvdA en CDA. Die twee zullen er veel voor over hebben een kabinetscrisis op dit moment te voorkomen. En dan de dreiging van enorme winst voor Verdonk en PVV als er nu verkiezingen gehouden zouden worden!  Daar moet je toch niet aan denken! Maar hoe lang dit nog gerekt kan worden? Wordt vervolgd.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: