Wageningen

Gisteravond op het NOS journaal, vandaag met grote kop in het AD: ChristenUnie raadslid Monique Heger uit Wageningen trekt zich terug vanwege aangaan lesbische relatie. Volgens het AD is “de Tweede Kamer verbijsterd”.

Ik vind het eerlijk gezegd goed dat ze zich heeft teruggetrokken. Er was vanuit de steunfractie te weinig begrip voor haar keuze, zei ze in een interview. Iets wat ze zich wel voor kon stellen. Nu zou volgens de krant Rouvoet  gezegd hebben dat ze voor hem niet had weg gehoeven, met andere woorden, iemand met een lesbische relatie kan prima de ChristenUnie vertegenwoordigen.

Ik heb daar moeite mee. We willen toch een voluit christelijke en bijbelse partij zijn. Normen en waarden vanuit de bijbel bevorderen. Niet dwingen, niet opleggen, maar bevorderen. Seksualiteit is niet neutraal, net als bijvoorbeeld beschermwaardigheid van het leven niet een optie is waar je het wel of niet mee eens kunt zijn. Je kunt niet met de mond het ene zeggen en dan het andere doen. Een ChristenUnie raadslid of wethouder die ongehuwd samenwoont (als lesbisch/homo/ of hetero), zijn vrouw/haar man in de steek laat, dat zijn m.i. situaties waarin je toch niet langer een goeie vertegenwoordiger voor je achterban kan zijn. Het doet niets af aan de deskundigheid of vaardigheid van de persoon. Maar je komt in een dubbele positie, omdat je je basis zoekt in de Bijbel. Ik vind dat je dan minder geloofwaardig bent.

“Scheiding van kerk en staat!”, roepen sommige mensen dan.
In de kerk kun je zeggen dat samenwonen niet mag als homo of hetero, maar in de politiek maakt dat niet uit. Ik ben van mening dat je op die manier christelijke principes niet mag losmaken van je rol als politicus. Dat we tegen abortus en euthansie zijn is ook gebaseerd op een godsdienstig (bijbels) idee dat God de Gever van het leven is.  Daar komen we ook tot politieke stellingname vanuit onze religieuze overtuigingen.

Er is verlegenheid over wat er nu in Wageningen gebeurd is omdat we als kerken zelf geen eenduidig standpunt innemen. Maar zoals op christelijke scholen een regel is dat de levensstijl van de docent in overeenstemming moet zijn met de grondslag van de school, zo moeten we dat als ChristenUnie ook met elkaar afspreken.

Advertenties

6 gedachten over “Wageningen

 1. Janke

  Ja ,je moet de humor er maar van blijven inzien.
  Wij hebbben ook een rijtje heel boeiende overburen.
  Half Mexicaans /half zwarte burka’s met allee oge zichtbaar.
  Als het warm is liggen de mollige Mexicaanse dames vaak in bikini in de voor tuin en dan kun je de Moslims bijna horen denken.
  Maar de kinderen spelen heel leuk met elkaar.

  Like

 2. Thea

  Ik zat gisteren tijdens een workshop van de Kaderschool naast Hendrik Jan Beerenschot, voorzitter van het bestuur van de CU in Wageningen. CU Wageningen heeft loodzware weken achter de rug.

  Like

 3. Maaike

  Hoi Margreet,
  Rouvoet heeft niet gezegd dat ze de christenunie wel kan blijven vertegenwoordigen, alleen dat ze formeel (=juridisch) niet vertegenwoordiger af kan zijn door haar handelen. De ongelukkige en onjuiste manier van citeren suggereert iets heel anders, nl. dat hij het prima vindt als ze aanblijft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s