oost-europa

Sinds kort weet ik niet alleen meer uit de krant dat ons land wordt overspoeld met Oost-europeanen. Het beruchte kamerverhuurbedrijf, dat het huis naast ons overbevolkt met liefst zo veel mogelijk huurders, heeft zich op de Oosteuropese markt gestort en het huis voor de verandering volgestopt met Slowaken.

De Haagse Anita, met haar vriend/man Sjonnie, die de kamer-met-tuindeuren huurden (ze woonden dus ongeveer in onze tuin) zijn, volgens welingelichte bronnen, het huis uitgezet wegens bedreiging van een medebewoner. Ik kan me voorstellen dat Anita zo het bloed onder de nagels van een van haar huisgenoten vandaan haalde met haar voortdurende geschreeuw en gevit, dat die zich onaardig heeft uitgelaten tegenover haar. Sjonnie kon dat niet verkroppen en nou ja, van ’t een kwam ’t ander. Politie erbij, bewoners verhoord en na een paar dagen was het exit Anita en Sjonnie. Nadat Anita iedereen nog even luid en duidelijk de waarheid had verkondigd, vanuit de tuin, zodat wij ook konden meegenieten laadden ze een busje vol met hun spulletjes en verdwenen ze met onbekende bestemming.

Na enige dagen weldadige rust, waar ik met volle teugen van genoot, kwam mij opeens een wat blikkerig klinkende Balalaika, met een opzwepend Slavische melodie vermengd met technoklanken ter ore. Stiekum geloerd door onze schutting en daar zat een eenzame, blonde jongen met een laptop in de tuin, waaruit de luide muziek kwam. "Hello", vroeg ik," ben je een nieuwe buurman?" De jongeman had wat moeite met zowel Engels als Nederlands, maar we kwamen er in ieder geval uit dat hij ja nieuw was en dat hij uit Slowakije kwam. "Ok, welkom, maar mag de muziek wat zachter?" Gelijk maar afkappen, dacht ik, anders staat er volgende week het Kozakkenkoor…

Inmiddels wonen er minstens 6 Slowaken. Dat denk ik omdat er veel en hard gepraat wordt en omdat ze elkaar allemaal verstaan. Aardige jongens waarschijnlijk, maar met eigenaardige gewoontes. Bijvoorbeeld. Slowaken houden niet de telefoon tegen hun oor, maar leggen die op de tafel met de luidspreker op maximum geluid. Ik hoor alsmaar ingeblikte stemmen! Ook praten ze niet door de telefoon, maar verheffen ze hun stem zodanig dat, mocht ik Slowaaks spreken, ik volledig op de hoogte zou zijn van al hun wederwaardigheden. Het liefst skypen ze, in de keuken, met de deur open (beter bereik?) en om zeker te zijn dat de familie in Slowakije alles goed verstaat, schreeuwen ze er ook nog maar bij. Af en toe lijkt het of ze met z’n allen in de keuken leven. Daar roken ze met z’n allen en aangezien het (open)bovenlicht van onze achterkamer hemelsbreed ongeveer een meter van hun open keukendeur verwijderd is stinkt het bij ons nu regelmatig naar ROOK.

Ach, denk ik ook bij tijden, hoe kunnen we nog iets voor die jongens betekenen? Eigenlijk zou ik ze best beter willen leren kennen, maar de communicatie is moeizaam.

De Turkse buurman, die vorig jaar een hartinfarct kreeg op het balkon dat aan onze slaapkamer grenst, (ik heb er nog over geschreven op m’n blog: "kun je reanimeren?") is een paar maanden terug alsnog overleden. De Antilliaanse buurman, die altijd gezellig met z’n blote bovenlijf over het tuinhekje voor hing (met de muziekboxen in de hal voor wat muziek) is verhuisd. Ook Gina is weg. M’n 2babes buurvrouw. Opeens verdwenen. Ze voelde zich niet veilig meer, zei ze, met al die Oosteuropeanen. Die dronken te veel, volgens haar. Dat valt volgens mij best mee.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

4 gedachten over “oost-europa”

 1. Prachtig verhaal Margreet,
  Komt me vreselijk bekend voor van het begin van mijn baan in boekwinkel Borders.
  Ik had toen zelfs nog nooit een computer aangeraakt en dan achter zo’n ingewikkelde kassa…
  brr, hyperventilatie.

  Like

 2. Ja ,je moet de humor er maar van blijven inzien.
  Wij hebbben ook een rijtje heel boeiende overburen.
  Half Mexicaans /half zwarte burka’s met allee oge zichtbaar.
  Als het warm is liggen de mollige Mexicaanse dames vaak in bikini in de voor tuin en dan kun je de Moslims bijna horen denken.
  Maar de kinderen spelen heel leuk met elkaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: