Filistijnen, Tyriers en Moren

Dat associeer ik altijd met Pinksteren, de Geest die alle talen spreekt, breekt door in alle culturen en tradities en wat iemands achtergrond ook is: Jezus Christus wordt geloofd om wat Hij heeft gedaan voor de wereld die Hij liefhad. Wat kan contact met andere volken en culturen soms moeizaam zijn. Veel misverstanden, veel woorden om iets uit te leggen, veel geduld om andere gewoontes te accepteren. Maar dan opeens: Jezus heeft de Geest gestuurd zodat we allemaal op dezelfde wijze Hem kunnen leren kennen en volgen. Voor de Geest geen cultuur-en taalbarrières! De Geest heeft Babel overwonnen.

Vanmorgen in de dienst aanwezig: een vooraanstaande imam oorspronkelijk uit Sudan die zich na het lezen van de Bijbel bekeerde (en daarvoor in de gevangenis terecht kwam); een Hindustaanse pandit (priester)uit Suriname; ook hij bekeerde zich na bijbellezen en gesprekken, tot Christus; en als dominee een vrijzinnige Amerikaan die zich 35 jaar geleden bekeerde op Harvard en sindsdien niet anders wil dan mensen uit Gods woord leren hoe goed God is voor ons. Vandaag mocht hij een heel  gezin dopen, zij uit India, daar gelovig geworden, hij uit een Surinaams-Hindoestaans gezin, gelovig geworden door haar. En twee kinderen, Quinten van 4 en Ruth van 3 maanden. Over vruchten van de Geest gesproken…Het gezongen “Samen in de Naam van Jezus” kreeg er een extra lading bij.

Geheel niet gepland maar wel zo gelopen: bij ons logeerde ditzelfde pinksterweekend Piet en Saskia Houtman, met hun twee kinderen, woonachtig in India! Piet doceert aan PTS Dehra_dhun een theologische opleiding in Dehra Dhun (een uur vliegen ten noorden van Delhi). Hij vertelde aan de gemeente over het reilen en zeilen van die opleiding. Hoe er vanuit het hele land mannen en vrouwen komen om theologie te studeren om vervolgens in hun eigen regio’s weer verder aan de slag te kunnen gaan. Regio’s waar de kerken minimaal zijn en het verzet van hindus soms fel en gewelddadig.

Zijn verhaal gaf een schitterende omlijsting van de bijzondere doop vandaag.

Tabitha_pinksteren_2007

 

 

 

 

 

 

Ik vind het prachtig zoals God mensen van andere culturen onze kerken binnenbrengt. We worden nu echt gedwongen te kijken door andere, vreemde, ogen naar onze, soms te ingeburgerde, gewoontes. Neem het doopformulier. Prachtige taal, prachtige leer, maar ach lieve mensen, dat is toch veel te veel gevraagd van iemand die net niveau twee heeft gehaald in de nederlandse taal?

Het is hoog tijd een eenvoudig, aangepast doop- en belijdenis formulier te schrijven. Kim en ik hebben geprobeerd het doopformulier door te nemen met Babita en Satish, maar we raakten zelf bijna in de war, zo ingewikkeld is de taal. En zo veeeeel woorden!! Waarom is alles toch zo lang en wordt alles met eindeloos veel woorden uitgelegd? Dat is toch niet nodig? Ik begin me daar steeds meer aan te storen. Ben ik nu ook slachtoffer van de beeldcultuur? Of is de woordcultuur soms ook doorgeslagen? Ik lees met veel plezier een boek van 1000 pagina’s. No problem. Hoeven ook geen plaatjes in.

Maar geloofsvragen, geloofsmomenten als doop, belijdenis en avondmaal hoeven toch niet steeds weer omgeven te worden met alle mogelijke elementen van de leer en betekenis door ze op dat moment allemaal op te sommen en voor te lezen? Laten we het eenvoudig, helder en beeldend houden, zoals de Here Jezus Zelf bij het Avondmaal ook juist de kracht van het beeld gebruikte om zijn dood en de betekenis ervan uit te leggen.

Wie is het met me eens?

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

4 gedachten over “Filistijnen, Tyriers en Moren”

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Maar hoe kunnen we hier een verandering in aanbrengen ? Ik denk daar veel over na, als er weer een formulier wordt gelezen. Als je het betreffende formulier kent, let je niet meer zo goed op : het is ingesleten als het ware. En als het vreemd is voor je, wordt het er niet duidelijker op, omdat er zo veel verbaal “geweld” wordt gebruikt…. ….

  Like

 2. Ja, ik, wij gebruiken het doopsformulier lang niet altijd meer, meestal omdat ouders dat niet willen vanwege de vele woorden, en ook hoe dingen gezegd worden (de teksten die ervoor staan uit de bijbel zijn ook niet altijd zo logisch…), helemaal met ongelovige familie/vrienden erbij (of inderdaad buitenlanders) is het gewoon niet logisch en niet nodig. Same voor het avondmaalsformulier (gewoon de korte uit het katern gebruiken… en vaker avondmaal vieren!!)

  Like

 3. Helemaal mee eens. In onze kerken is het steeds meer een goede gewoonte dat de predikant een soort uittreksel maakt in gewoon normaal nederlands, zowel bij het avondmaal als bij de doop. Gelukkig wel, in Dordrecht vierden we iedere zondag avondmaal. Eigenlijk werd er bij het avondmaal helemaal geen formulier meer gelezen. De gemeente werd uigenodigd om aan de tafel te komen. Ook de gasten waren welkom. Wie niet geloofde in het verzoenend lijden en stervan van Jezus Christus werd verzocht niet aan te komen.

  Like

 4. Ik kom niet uit de vrijgemaakte kerk en toen ik de formulieren voor het eerst las puilden mijn ogen echt uit mijn hoofd, al helemaal toen ik hoorde dat ze (bijna) elke keer worden voorgelezen.
  Wij gaan altijd naar een oecumenische dienst en daar hebben we ook een hoop traditionele elementen. Zo vieren we elke zondag Avondmaal. Dit doen we door in een grote kring door de kerk te staan, we luisteren naar de zegen die wordt uitgesproken, waarna een drietal studenten en de voorganger op 4 plekken in de kring gaan staan en brood en wijn ronddelen nadat we elkaars handen hebben vastgepakt en gezamenlijk het Onze Vader hebben gezegd. Zo simpel, maar voor mij toch zo treffend! Net zoals Jezus het brood brak en doorgaf zodat zijn buurman het kon breken en doorgeven aan zíjn buurman. Wie niet wil deelnemen mag gewoon in de kring komen staan, maar geeft brood en wijn door. Het is het hoogtepunt van mijn geloofsleven in een normale week!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: