fietsen door het verleden

Helaas geen wireless hier, dus alle blogs moet ik opslaan en straks in een keer op de site gooien. Met het risico dat de lezer denkt, dat is me teveel van het goede…Nou ja, in ieder geval heb ik dan m’n eigen herinneringen geboekstaafd.

Woensdag 2 mei.
Opnieuwe een stralende dag, met een flinke bries. Beter weer kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Ik zit in korte broek (die van Kim 😦 ben m’n eigen vergeten) en een hemdje in de tuin te bloggen. Net terug van een lange fietstocht in de omgeving die echt prachtig is.
Thiescourt, Lassigny en weer terug.  Heuvel op (hijg,hijg), heuvel af. Vrijdag voor de vakantie nog een conditietestje gedaan op fitness, niveau 8, en daar kwam ‘goed’ uit. Kan ik merken. Tien jaar geleden, in Limburg, viel ik na een halve heuvel al in zwijm,
zo slecht was m’n conditie toen.

Het huis-in-Frankrijk kwam weer ter sprake. In Lassigny 2 huizen gepasseerd die in aanmerking voor permanente bewoning zouden komen. Onder voorwaarde dat we een schuurtje met twee bedden en een kacheltje om op te koken in Nederland houden om regelmatig terug te komen.
Zo ging ongeveer de fantasie. Toch benieuwd wat de prijzen hier zijn. Zo dicht bij Parijs zou dat wel eens heel prijzig kunnen zijn. (inmiddels gezien dat de prijzen hier nog heel erg redelijk zijn! Zeker wanneer je in aanmerking neemt hoeveel land je bij zo’n huis hebt…)
Lassigny is een zeer leuk dorpje. Met supermarkt, 2 restaurantjes, een sportclub, enz. Wat wil zeggen: er is leven. Dit in tegenstelling tot veel andere dorpen in de omgeving.

Onze patron zei dat hij probeert zoveel als mogelijk de plaatselijke winkels in de buurt te bezoeken om zo hen te steunen in de overlevingsstrijd. Wij waren (om een tuinstoel te kopen, ivm mijn ongemakkelijke achterkant, niet geschapen voor de franse smeedijzeren schattige tuinstoeltjes) naar de Hypermarche geweest in een stad verderop.
Daar rondlopend zeiden we ook tegen elkaar dat het geen wonder is dat al die dorpen zonder winkels zitten.
Niemand kan tegen zulke giganten en hun prijzen op.

Op weg naar Lassigny vanmiddag hebben we in Thiescourt een Duits militaire begraafplaats bezocht uit de Eerste Wereldoorlog.Er lagen denk ik minstens tweeduizend soldaten begraven. De grote kerk, vlakbij de begraafplaast had als ziekenhuis gediend in die oorlog. Zowel Duitse als Franse soldaten werden er verpleegd.
De kerk zelf raakte zwaar beschadigd door een bombardement en is in 1920 gerestaureerd.

Het was er zo stil, zo vredig. Heuvelachtig, groene velden, koolzaadvelden en in de verte de bossen. Boerderijen, af en toe een weide  met koeien, die je verbaasd aan staren. Je probeert je in te denken hoe het daar toen was.
Ik ben Geert Mak aan het lezen, Europa. De hoofdstukken over de Eerste Wereldoorlog vond ik heel aangrijpend.
Iedereen ging nog de oorlog in met een gevoel van eer en vaderlandsliefde. Zingend trok men weg, toegejuicht door de achterblijvers. Om terecht te komen in een van de meest zinloze oorlogen, jaren lang verschanst in een loopgraaf. Mak beschrijft de gruwelen van die oorlogsvoering heel beeldend.

En dan loop je daar op zo’n kerkhof. Bijna al die jongens kwamen om, of in 1914, direct na hun aankomst, of in 1918, toen er een beslissende keer kwam. Werkelijk honderden duizenden zijn omgekomen toen. En de overlevenden leidden een zeer moeizaam leven. Van Post Traumatische Stress Stoornis had nog niemand gehoord. Shell shock heette het toen, geloof ik. Plastische chirurgie stond in de kinderschoenen. En juist de loopgravenoorlog droeg het in zich om mensen helemaal krankzinnig te maken.
Opgesloten in een kuil beschoten worden en om je heen de een na de ander letterlijk kapot geschoten te zien worden..
Wanneer is het jouw beurt?

Onder de Duitse graven zagen we zelfs twee Joodse. De Davidsster en een Hebreeuwse tekst erop. Toen nog wel.
Bij de Franse militaire graven lagen vele Islamitische jongens begraven. Waarschijnlijk Algerijnen, toen nog een kolonie van Frankrijk.
Fascinerend om zo de geschiedenis te ‘lezen’ op een kerkhof!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s