Huit Femmes

Huit Femmes, van regisseur François Ozon (2002)8femmes
(bewerkte recensie van www.filmrecensiepagina.nl)

Het loopt tegen Kerst en ergens in een landhuis in Frankrijk wonen 8 vrouwen en 1 man. Iedereen komt thuis om het feest te vieren, maar het feest wordt niet echt een feest, want op een morgen wordt de man met een mes in zijn rug op bed gevonden; hij is dood. Wie is de dader?

Het gaat van grootmoeder tot kleindochter tot kamermeid tot schoonzus in deze kleurrijke film over de moord op de man des huizes. Zodra Marcel levenloos wordt aangetroffen begint er een onderzoek naar de schuldige. Gaby( Catherine Deneuve), de vrouw des huizes zwaait de scepter. Ze komt aristocratisch over en is redelijk bazig. Op het oog geldt dit ook voor Augustine( Isabelle Huppert), haar exentrieke zuster. En dan zijn er nog de dochters Suzon(Virginie Ledoyen) en Catherine (Ludivine Sagnier). Het kamermeisje(Emanuelle Béart) is ook behoorlijk nieuwsgierig en lijkt meer te weten…De huishoudster(Firmine Richard) zal het wel niet hebben gedaan. Ook hebben we nog oma(Danielle Darrieux), die hulpelozer overkomt dan ze in werkelijkheid is. De 8e vrouw is de schoonzus van Gaby, Pierrette( Fanny Ardant), een voormalig exotisch danseres en ook niet op haar mondje gevallen.

De oudste dochter van Gaby leidt als een ware miss Marple het onderzoek, dat moet leiden tot het vinden van de moordenaar van haar Papa. Iedereen beschuldigt elkaar en er komen flink wat geheimen en verlangens naar de oppervlakte…

De regisseur heeft er plezier in om genres door elkaar te halen. Comedy, drama, musiacal.
Het is een bijzondere film die alle ingrediënten heeft van een detectiveroman, Agatha Christy stijl, maar het toch niet is. Ozon heeft het decor gebruikt van een huiskamer uit de 50er jaren en het lijkt dus wel of je naar een toneelstuk zit te kijken. Ook de kleuren zijn prachtig authentiek! De kleding van de dames is ook geweldig, helemaal fifties!

Wat ik van de film vind

De geheimen en verborgen verlangens van de 8 vrouwen zijn allemaal gerelateerd aan seksualtiteit en sosm nogal duister. Het verscherpt het contrast tussen de zg. rijke, gelukkige, deftige familie en de werkelijkheid. Dat maakt de film ook tot een tragedie vind ik. Leeg en zonder moraal. Tegelijk ontstaat er ook een gevoel van mededogen in me. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s