nativity story

Gezien: Nativity story. Om 12.10 uur ’s middags in Delft. Rare tijd, maar goed.
Film is het zien waard, mijn cijfer 7,5.

Spel is wat stijfjes, maar komt wel overtuigend over. Film is op lokatie gemaakt, oa in Nazareth en verder in een eeuwenoud Italiaans stadje. Kleuren zijn overwegend grijstonen.

Verhaallijn

Het verhaal begint wanneer Maria als jonge tiener op het land aan het werk is met vriendinnen. Er komen jongens voorbij van wie er een belangstelling heeft voor Maria, die dat zeker niet afkeurt. Kortom: Maria is een gewoon meisje, net als haar vriendinnen.

De bittere armoede van de bewoners van Nazareth, en het landje Israel in het geheel komt goed naar voren. Ook de wrede overheersing van het Romeinse rijk wordt voelbaar gemaakt. Jozef vraagt om Maria’s hand en de ouders stemmen toe. Voor hen is het een goede match, Jozef is als timmerman duidelijk rijker dan zij. Iets van de roomse traditie schemert door, want Jozef lijkt een flink stukje ouder dan Maria die dan ook opstandig is wanneer ze zomaar wordt uitgehuwelijkt, terwijl ze nog jong is. Als Maria de boodschap krijgt van een engel dat ze zwanger zal worden van de Heilige Geest en Gods Zoon zal baren, is ze verward maar gelooft de boodschap. Erg goed wordt verbeeld hoe moeilijk het moet zijn geweest dit te vertellen aan ouders en vriendinnen en bovenal Jozef. Maria vertrekt zonder iets te vertellen naar Elizabeth en Zacharias en je voelt mee met haar opluchting als blijkt dat zij al weten van de wonderlijke zwangerschap en geen spoor van twijfel tonen.

Maria komt terug in Nazareth en haar zwangerschap wordt zichtbaar. Opnieuw is het heel invoelbaar wanneer je de geschokte blikken van ouders en dorpelingen ziet. Jozef is gekweld maar wil niet dat Maria gestenigd wordt, hoewel dat de wet was bij ontrouw en overspel. Als hij geen ‘aangifte’ doet kan Maria niet worden vervolgd. (Het verhaal volgt verder in grote lijnen het evangelie).

Wat vond ik?
Ik vond dat een van de beste gedeeltes van de film. Het wonder van de bevruchting en zwangerschap vindt plaats, maar God geeft geen kant en klare oplossingen. Niet het hele dorp krijgt een droom of openbaring, alleen Jozef. Samen moeten ze dan maar zien op te boksen tegen de schuine blikken en verdachtmakingen. Het begin van de verwerping van Jezus zelf. In Nazareth heeft Hij nooit op veel geloof hoeven rekenen: zoon van een timmerman, en zelfs dat was niet eens zeker…Geen kapsones aub.

De engelverschijningen vind ik minder geslaagd, kan niet goed zeggen waarom…Ze riepen angst op door hun verschijning want het eerste wat ze zeggen is: wees niet bang. Maar in de film zijn het enigzins watjes-achtige figuren..

De wijzen worden afgebeeld als zeer geleerde, welgestelde sterrenkundigen en wetenschappers, een tikkeltje karikaturaal met hun overdadige kleding en sieraden.

Herodes is erg goed vertolkt, wreed en meedogenloos, op macht belust. Alle kinderen van 2 jaar oud en onder moesten vermoord…verschrikkelijk. Wat een leed heeft dat veroorzaakt. Ik dacht tijdens de film, waarom heeft God die kindertjes niet ook laten redden, zoals Jozef een waarschuwing ontving om te vluchten…Aan de andere kant moest voor Jezus, door die redding, de ellende helemaal nog beginnen, terwijl deze kinderen veilig in Gods armen waren. Het is maar van welke invalshoek je het bekijkt en ik neig naar de moeder-insteek…

Welaan, ik vond de film verrijkend, het heeft mijn begrip voor het Bijbelverhaal verdiept en mijn waardering voor wat Maria en Jozef deden doen toenemen. De keuze van Jezus om naar deze wereld te komen met opgeven van al Zijn privileges (constant in communicatie met de vader en de Geest, geen lijden of ziekte, volop liefde), om ze voor ons terug te krijgen, verwondert steeds meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s