generaal pardon

Ik ben blij dat de motie van Wouter Bos is aangenomen. Een generaal pardon voor duizenden illegalen die nu leven bij de gratie van kerken, particulieren en vluchtelingenorganisaties.
Een uitnodiging aan de hele wereld om nu Nederland te overspoelen, volgens de demagogische kretologie van Geert Wilders? Grote onzin. We hebben het over een groep mensen die heel duidelijk afgebakend is. Voor 2001 asiel hebben aangevraagd, daarna gelden andere regels. Rechtvaardige regels? Dat weet ik zo net nog niet, maar daarover gaat dit nu niet. Dit gaat over de schrijnende situatie van vele duizenden mensen die het recht hadden in beroep te gaan na een afwijzing van hun asielaanvragen en hier nu al zo lang zijn dat terugsturen niet rechtvaardig is.

Het heeft allemaal lang genoeg geduurd en veel te veel verdeeldheid gezaaid in de samenleving. Een schone lei, dat lijkt me een goed idee. Met 1 beslissing is er een toekomst voor al die duizenden vreemdelingen van wie vele en vele kinderen uitstekend Nederlands spreken en goed geintegreerd zijn in de ‘Nederlandse cultuur’ (wat dat dan ook precies moge zijn).

Ik geloof als christen dat God ons als Zijn schepselen oproept gastvrij te zijn voor elkaar ten koste van ons eigen comfort, als dat nodig mocht blijken. Ik geloof dat dat ook geldt voor een groep of een land. God herinnert Israel er aan in de bijbel hoe dat volk zelf geleden heeft toen het in Egypte woonde (2000-1500 jaar vC). Omdat ze het zelf zo slecht hadden gehad en God hen zou zegenen in hun eigen land mochten ze die zegen niet voor zichzelf houden. Wat God ook geeft, is altijd om te delen met wie minder heeft. Liefde, welvaart, overvloed, vrede…Ik vind daarom ook dat economische vluchtelingen niet denigrerend behandeld moeten worden alsof ze ‘alleen maar’ uit zijn op ‘rijk worden’. Als zij zo veel armer zijn dan wij hebben we een verantwoordelijkheid te helpen, ook las er allerlei ‘eigen schuld’ factoren zijn.

De beste manier om arme landen te helpen is natuurlijk om daar de economie te versterken. Ik ben geen econoom en weet dat de werkelijkheid complex en weerbarstig is. Maar ik vertrouw christeneconomen als Bob Goudzwaard die de economie van het genoeg promoten en duidelijk kunnen maken dat er een rechtvaardiger verdeling van welvaart mogelijk is. Maar dat vereist wel een verandering van onze westerse mentaliteit.

De begeerte naar geld is de wortel van alle kwaad. Niet geld zelf, maar de verslaving aan het bezit ervan, dat drijft ons verder en verder weg van een samenleving zoals die God voor ogen staat in psalm 72.

Daarom stem ik niet GroenLinks of SP maar ChristenUnie. Alleen de CU heeft dit Bijbelse ideaal gekoppeld aan de realiteit van de mens in al z’n zwakke zondigheid en de noodzaak tot bekering. Niet wij verwerkelijken ps. 72 uiteindelijk. Jezus Christus heeft die nieuwe aarde al mogelijk gemaakt. Hoe onmogelijk het voor ons is laten Zijn lijden en dood wel zien. Niemand minder dan God Zelf als Mens moest eraan te pas komen om een Generaal Pardon af te kondigen voor de mensheid die in Zijn Koninkrijk van licht en vrede willen wonen.

Advertenties

2 gedachten over “generaal pardon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s