zenuwen voor niks

Gisteravond een geweldig goeie Keep the Faith avond gehad. Het had een Dudok-café avond moeten worden, maar helaas onze reservering moest wijken voor de NOS, die dezelfde zaal als studio gebruikt voor haar politieke uitzendingen als NOVA, Buitenhof enz. Een week voor datum krijg je dan een afzegging en moesten we alsnog op zoek naar een andere, geschikte lokatie. We hebben niet genoeg budget om voor iedere KtF-avond  een leuke zaal te huren, maar minstens 2 x per jaar is toch ons streven.

Gelukkig konden we terecht in ’t Goudenhooft, een café- restaurant in de buurt, met een bovenzaal die uitstekend geschikt bleek. In feite beviel de zaal ons beter dan die van Dudok. Intiemer, meer sfeer en….goedkoper! Alleen de consumpties zijn extreem. Maar ja dat hoort er tegenwoordig bij. En op andere avonden is alles gratis, dan komen wij met een kratje van AH met fris, wijn en bier, dus,voor de vaste deelnemers valt er niet te klagen eigenlijk. (Wat ze overigens ook niet deden, hoor!) Welaan, de avond zelf. Allereerst hele gave blues muziek van Underdog, een Haags bandje, waarvan de drummer diaken is bij ons. De muziek geeft direct een hele leuke sfeer. De spreker was dit keer Robb Ludwick van  l’Abri in Eck en Wiel. Evenals mijn geliefde echtgenoot van amerikaanse afkomst en met een nederlandse vrouw getrouwd. het l’Abri-virus…

De lezing zelf was ijzersterk vond ik. Een korte samenvatting. Waarop baseren we ons geloof?
We zijn geneigd een scheiding te maken tussen geloof en wetenschap, geloofservaring en ‘dorre’ leer, kennis en gevoel, verstand en intuitie (ik weet nog steeds niet hoe ik een trema maak…) enz.
Het is het een of het ander. Toch, als je zo’n tegenstelling maakt zul je zien dat,linksom of rechtsom, er onbewust een correctie  gaat plaatsvinden. Een atheist schrijft bijv. dat alles te kennen moet zijn wetenschappelijk, maar gebruikt toch termen als ‘mysterie’  of ‘magie’.  Een puur gevoel/ervarings gerichte persoon doet een beroep op wat de ander weet, op de geschiedenis enz.
Dat is niet gek omdat er nl helemaal geen tegenstelling nodig is. We herkennen in onszelf als mensen een honger naar kennis: hoe zit alles in elkaar, hoe werken de dingen?
Maar ook een diep verlangen naar bevestiging, naar emotionele betekenis voor onszelf en ons leven. Wat is de diepere zin van ons leven?
Nu, die 2 verlangens kunnen rustig naast elkaar bestaan. Ze horen er allebei te zijn omdat ze ‘íngebouwde’ verlangens zijn. God heeft de wereld ordelijk en met veel wetenschap gemaakt, dus verlangen wij, als zijn beelden, naar dezelfde soort orde, kennis, doorgronden van dingen.
Maar Hij heeft ons ook als relationele wezens geschapen, bedoeld om lief te hebben en geliefd te worden. Om diepe zin te ervaren in wat we doen. Daarom sluit het Bijbelse mens- en wereldbeeld zo aan bij onze menselijke ervaring. Het objectieve: kennis, feiten, leer, systeem, enz. en het subjectieve: emoties, relaties, ervaringen, gevoelens enz. zijn twee elementen die elkaar nodig hebben en niet te scheiden zijn.

Alleen de Bijbel kan die twee duiden en plaatsen: ze wijzen in de richting van een Schepper-God Die Zichzelf in de mens weerspiegelt.  Kennis omkleedt met gevoel en ervaring. Gevoel en emotie, gevoed en gekanaliseerd door kennis. Dan kom je bij de Bijbelse aanduiding: hart. Daar komen de twee samen.

De lezing was vrij lang en Robb citeerde vele interessante krantenartikelen en boeken.  Heel stimulerend om over door te praten en denken. Onder het genot van een drankje en de muziek werd dat (na de officiele afsluiting) ook nog lang gedaan.

Iedere keer ben ik van tevoren zenuwachtig. Zal het wel goed gaan, komen er wel mensen? Ik voel me erg verantwoordelijk en dat geeft een spannend gevoel. Maar steeds weer komen we thuis met een voldaan en dankbaar gevoel. God heeft het weer een (bescheiden) succes gemaakt!

Advertenties

2 gedachten over “zenuwen voor niks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s