Babel

Babel_posterDe film Babel is een film die van begin tot einde boeit. De fotografie is schitterend, er wordt geweldig goed geacteerd, vooral door de niet-sterren, zoals de Marokkanen en Japanners. Het verhaal is gelaagd en complex, maar te volgen en knap in elkaar gesleuteld.
Er zijn vier verhaallijnen, die verschillende culturen voorbij doen komen. Marokkaanse geitenhoeders, in een afgelegen deel van Marokko; Japanse tieners, doofstom; de ‘sterren’  Brad Pitt en Kate Blanchett als een rijk Amerikaans  toeristenpaar dat in een bus met andere toeristen door Marokko toert. Even er tussenuit om de dood van hun baby te verwerken. En thuis past de Mexicaanse nanny op hun twee kinderen. Zij maken een spannend avontuur mee met elkaar. Het leven van de Amerikanen raakt tragisch verbonden met de Marokkaanse gemeenschap door een freak-ongeluk met een geweer, afgeschoten door twee jongens die geiten aan het hoeden zijn. Ook van het Japanse doofstomme meisje wordt op de duur duidelijk hoe zij past in het verhaal. Knap.

Maar de film heeft een boodschap, getuige de titel. Er is allerhande miscommunicatie tussen de mensen die in het verhaal een rol spelen. Met tragische gevolgen. Vervreemding, geweld, eenzaamheid enz. Dit alles is niet erg genuanceerd uitgewerkt. (Het doet me aan een preek denken waar zoveel stof in verwerkt zit dat je er wel 10 van zou kunnen maken.)

Zelf vind ik de uitwerking van de Japanse verhaallijn het meest geslaagd. Babel_japans_meisjeDe tragiek in het leven van het meisje Chieko en de extreme manier waarop ze daar het hoofd aan probeert te bieden (heel japans!) terwijl de filmmaker, hoe rauw sommige beelden ook,  haar  kwetsbaarheid laat overheersen, vind ik heel mooi.

Ook de muziek is bij tijden erg meeslepend. Een marokkaans snaarinstrument dat een mix van westers/marokkaanse muziek vertolkt.

Conclusie: Het bekijken waard. Oppassen: heftige beelden, geluiden.
meer recensies (engels)

Advertenties

3 gedachten over “Babel

 1. Janneke

  Ik wil morgenavond met HJ naar de bioscoop en wou naar Babel gaan met hem, maar hij draait helaas niet in Zwolle…
  Jammer! Het lijkt mij, zoals je al schrijft, een goede film!
  Dan maar ‘kruistocht in spijkerbroek’ of ‘zwartboek’…
  Groet

  Like

 2. Annelies

  Ha Margreet. Net de film op dvd gezien. Indrukwekkend. Tijdens het kijken dacht ik: ‘Hier heb ik toch eerder over gelezen.’ En inderdaad, dat was een half jaar geleden op je blog. Je hebt ‘m heel treffend ‘gerecenseerd’…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s