Ikea en weer even oma

Afgelopen vrijdag zou ik ’s middags m’n zoon Lukas gaan helpen in z’n flat in Utrecht. Van ons overgekocht, 5 jaar in gebruik geweest als studentenflat, dus heel wat te klussen en verbeteren. In de zomer is er een nieuwe keuken in gezet en zijn een aantal muren opnieuw gestuct. Dit, nadat met man en macht de schrootjes en het behang van 20 jaar verwijderd was en de helft van de muur bleek mee te komen. De grootste ellende is voorbij. Maar ja, genoeg karweien nog.

Eerst naar Ikea om naar een tafel te kijken.  Ik had er ruim anderhalf uur over gedaan om vanuit Den Haag in Utrecht te komen. We deden er bijna net zo lang over om in Utrecht vervolgens bij Ikea te komen.  Half verdoofd door uitlaatgassen strompelden Luuk en ik door 25 afdelingen (zo slim gepland…)voor we bij de tafels kwamen. Na vele mogelijkheden bleek DE tafel er niet bij te zitten. Uiteraard kochten we allerlei andere kleine dingen, je moet wel, wanneer je er langs komt.

Thuis eten gekookt en met Jes en Dos, Niek, Kim, Saskia, Kees, en Eelke om de stokoude tafel, zeer genoegelijk gegeten. Ik moest aan Spreuken denken, een variant dan: beter een oude tafel met gezelligheid dan een nieuwe met een hoop dodelijk vermoeiend gewinkel door Ikea!

De volgende dag ( ik was maar blijven slapen want veel geklust hadden we niet), vroeg gestart. Lijstje van nodige spullen gemaakt voor bij de Praxis. We hadden besloten de zeer armoedig uitziende metalen deursponningen te gaan doen van de woon- en eetkamer. Tussen eet- en woonkamer zat een doorgang, die beplakt was geweest met de vloek der zeventiger jaren: schrootjes. Inmiddels verwijderd zoals ik al schreef, maar de lijmresten pronkten op het metaal in een soort pussig groen/geel.  Dat was mijn uitdaging. Lijmresten weg, schuren, in de grondverf en aflakken in een mooie Histor mengkleur.  Schuren met papier mocht niet baten. De lijm vormde plakkerige balletjes en slierten, maar bleef zitten waar het zat. Lukas was naar de Praxis om een schuurmachine te halen. Dan moest het allemaal wat makkelijker gaan en er waren nog minstens 10 deuren en sponningen te gaan. Hij kwam terug met een machine uit de graaibak, van 99 voor 60 euri. Een Bosch. Je voelt hem al aankomen: niet aan de praat te krijgen.  Terug, omgeruild. Nu aan de slag. Forget it. Lijmresten maakten nog fijnere balletjes en slierten maar zaten even vast. Nu wat?  Luuk naar de Hubo (het is inmiddels 13.00 uur en ik heb al wel de hele flat gesopt). Advies: met onverdunde thinner. Lukas gooit zich erop met een wilde blik in de ogen: nú zal het eraf. Om 15.00 uur was het zover. Je kon ons afvoeren vanwege de giftige dampen, maar de lijmresten hadden het eindelijk moeten afleggen tegen vijand Thinner!

Om een lange dag met tegenslag kort samen te vatten, om 17.30 zaten we in café Springhaver achter een rode wijn en keken we voldaan terug op een middag waarop we uiteindelijk toch de strijd gewonnen hadden. Drie deursponningen geschuurd en gegrond. We waren helemaal versleten.

Het laatste half uur van de middag, toen Lukas ging opruimen en douchen ben ik even naar het park om de hoek gelopen waar Jes was met Niek. Dat voelde heel luxe, zomaar in de buurt even een half uurtje spelen met m’n kleinzoon. Op de glijbaan, op de wipkip. En toen: op onderzoek. Hek door, stukje weglopen en weer terug. Hek open, speeltuin in, kijken, en weer weg. Ik wilde met Niek spelen en dacht, ik ga hem dan wel achterna. Nee, dat was niet de bedoeling. Zeker toen Jes ook nog het onzalige idee had met de wandelwagen buiten het hek te komen, voor de gezelligheid. Niets daarvan. Het avontuur was juist: wij dáár, aan de ene kant, hij aan de andere kant van het hek.

Jesseka als goeie moeder stilde het verdriet door hem in de wagen te zetten en te zeggen:wil je lekker wat drinken en een banaantje? Het woord ‘banaan’ is grote troost. Niek, al smakkend aan z’n banaantje, werd door mamma naar huis gereden, terwijl oma terug liep naar de klusflat. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s