Marburg Schloss

Ondanks de hitte (37 gr.) gisteren naar Marburg getogen. Een Schloss leek ons wel koel genoeg om enige tijd in door te brengen. Half uurtje rijden (auto met airco :-)), mooi duits landschap, golvende velden, bossen, af en toe een stadje.  Of die bewoond zijn moet je maar aan nemen, want alles is er uitgestorven…Geen terrasjes, geen winkeltjes, geen flanerende toeristen. Echt boer’nlaand, dat is het hier. Mensen werken en drinken ‘des abends’ een pul bier voor het slapen gaan. Tot nu toe hebben we in de wijde omgeving nog maar 2 buitenlandse auto’s gezien, waaronder 1 US army. Ik heb soms het gevoel dat we worden nagekeken.

Marburg is een echte stad, waar we overigens ditmaal niets van gezien hebben, want we zijn rechtstreeks naar het Schloss gegaan, hoog op een berg. Daar vond ooit het beroemde gesprek plaats in de winter van 1529,tussen Zwingli en Luther, in aanwezigheid van de (gereformeerde) Landgraaf van Hessen (toen 25 jaar),  over de betekenis van het Avondmaal.  Luther hield vol: Jezus zegt, dit brood is mijn lichaam, deze wijn is mijn bloed.  Zwingli,s positie was, Jezus zegt dit brood betekent mijn lichaam en de wijn mijn bloed. Luther kon zich niet verzoenen met Zwinglis uitleg en weigerde hem de hand te schudden na het overleg..Er hangt een prachtig schilderij uit de 19e eeuw waarop Luther verontwaardigd zijn hand terugtrekt als Zwingli die wil schudden.  De grote kop van Luther is heel mooi weergegeven. Je kunt zo zien: dat moet een zeer eigenwijze man geweest zijn! Maar goed, dat moet ook wel als je je in je eentje tegen de hele roomse kerk durfde verzetten.

In de grote zalen, nu ingericht als concertzalen en foyer, kun je nog een klein beetje proeven van hoe het toen was.

Het slot is prachtig bewaard gebleven en is nu tevens museum.  Beneden in de kelder mooie kerkelijke kunst van soms heel vroege datum, 11e, 12e eeuw.

Heel interessant zijn een aantal levensgrote houten kruisbeelden met daaraan een geklede Christus.  Hij draagt een lang gewaad en een soort riem om zijn middel. Het schijnt te verwijzen naar een oud Christusbeeld uit de 8e eeuw dat Jezus voorstelt zoals Hij in de Bijbel in het boek Openbaring wordt beschreven, wanneer hij aan Johannes verschijnt: als een mensenzoon, bekleed met een lang gewaad en een gouden riem om Zijn middel. Dat is de Opgestane Jezus. Zo wordt Hij dus aan het kruis verbeeld: gestorven én opgestaan. Mooi.

Eenmaal weer buiten verging ons iedere lust nog iets anders te bezoeken. Snel naar onze zwemplek gereden: Aartalsee, een groot stuwmeer, waar het water inmiddels 25 gr. is.  Maar nog schoon, er wordt geïnspecteerd!

Advertenties

3 gedachten over “Marburg Schloss

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s