paspoort vermist

Enig idee hoe de bureaucratie in Nederland werkt?  Vast wel. Iedereen heeft wel eens in een lange rij bij loketten van de gemeente gestaan om copieen uit geboorteregisters en weet ik niet wat op te halen. Het is allemaal redelijk logisch en te begrijpen waar bepaalde documenten voor nodig zijn, hoe lastig het ook kan zijn.

Wat ik echter totaal niet snap is dat mijn moeder op haar 88ste, wonend in een verpleeghuis, dementerende, nog een id-kaart nodig heeft. Om ingeschreven te worden in de nieuwe woonplaats moet een copie van haar ID kaart overgelegd. Het lieve mens had er een uit de 80-er jaren denk ik, maar waar was dat ding? Twee verhuizingen, je moeder dementeert, een paspoort heb je nodig voor reizen (denk je), dus wie let op dat documentje?  Ik niet.  Nergens te vinden dus. Helaas, mevrouw moet dan, na aangifte bij de politie, persoonlijk een nieuwe aanvragen. In uitzonderlijke gevallen doet een ambtenaar ook huisbezoek heb ik vernomen, dan zal er een stempel worden gezet dat moeders niet meer zelf kan tekenen. Nou dat is dan fijn geregeld.  Ik heb nu aangifte gedaan, met dat document moet ik naar Dordrecht, daar krijg ik dan papieren mee, in Schiedam gaat de inschrijving van start en het nieuwe paspoort?  Dat moet mevrouw persoonlijk ophalen. "We hebben een rolstoellift, hoor". Wat is het leven toch ingewikkeld en tijdrovend soms.  Kan dat nou niet anders voor mensen die in de omstandigheden verkeren zoals mijn moeder?

Advertisements

Over Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.
Dit bericht werd geplaatst in moeder. Bookmark de permalink .

2 reacties op paspoort vermist

  1. Susanne zegt:

    Bah, wat ontzettend irritant zeg!

    Like

  2. Thea Buurman zegt:

    Ik zal Ma’s (verlopen) identiteitsbewijs morgen meenemen. Het was gewoon bij mij. Sorry Stoet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s