liegen

Ik verbaas me over de rechtlijnigheid van veel mensen in ingezonden brieven in de pers momenteel, wanneer het over liegen gaat. Natuurlijk, wat is kwalijk aan liegen: God zegt: geef geen vals getuigenis tegenover uw naaste. Het maakt de ander onbetrouwbaar wanneer hij te pas en te onpas de waarheid naar eigen inzichten weergeeft. Vervelend.
Maar als er nu eens andere redenen een rol spelen behalve het feit dat iemand graag fantaseert. Of fantaseert om een ander te benadelen? Stel dat iemand juist met het vertellen van de waarheid niet alleen zichzelf maar ook een ander schaadt. Of kwetst. Of in gevaar brengt. Of in diskrediet. Liegen over de verblijfplaats van joden in de oorlog is nooit als verkeerd bestempeld, (behalve door een kleine groep christenen die vond dat men in dat geval de waarheid moest spreken en de gevolgen dragen).

In de Bijbel komt David op de vlucht voor koning Saul in de tabernakel en krijgt daar onder valse voorwendselen (hij zou en geheime opdracht hebben van Saul) het heilig toonbrood mee van de priester. Iemand is er getuige van en zegt later tegen Saul: ja hoor, die priester heeft het toonbrood meegegeven aan David. Waar toch? Geen leugen bij. Luister naar wat David dan over hem zegt in psalm 52: “Kwaad kies je boven goed. Boven oprechtheid leugen”. Huh? Leugen? ’t Was toch waar? David mag gewoon niet liegen en het heilig toonbrood meebietsen. Punt.

Alle 85 priesters worden vanwege ‘de waarheid’ van wat deze getuige vertelde om het leven gebracht. Regels zijn regels.

Met het bovenstaande probeer ik aan te tonen dat de rechtlijnige redenering van onze wet, althans de interpretatie die Rita Verdonk eraan geeft, tot hele tragische gevolgen leidt. Ik ben geen supporter van Hirsi Ali, ze is me veel te polariserend en ongevoelig voor het standpunt van een ander. Maar zij is een exponent van wat er al jaren gebeurt met vele onbekende asielzoekers, die zonder enig mededogen rechtstreeks het land uit worden gezet. Regel is regel.

Volgens mij is liegen en de waarheid spreken niet zo eenduidig als het op het eerst gezicht lijkt. Ik heb Jacob van Bruggen (NT Kampen), geloof ik, horen zeggen eens dat liefde voor de naaste een belangrijke drijfveer is voor het criterium hoe we de feiten die we kennen doorgeven aan derden. Dan kan liegen soms dichter bij de waarheid liggen, en kan de waarheid spreken inslaan als een leugen!

Advertenties

3 gedachten over “liegen

 1. Rianne

  Erg maf beschreven dit boekhoud’schandaal’.
  Misschien is een cursus boekhouden iets voor je, Saskia?
  🙂

  Nou, het lijkt mij ook niet echt leuk om mee te maken. Maar wel leuk om over te schrijven..

  Succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s